Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaSamo zakopajte vrećice čaja u baštu i evo šta će se desiti

Samo zakopajte vrećice čaja u baštu i evo šta će se desiti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kesice s čajem imaju više namena, ali ako ih koristite za uzgoj povrća i cvijeća, to bi moglo da vam donese novčani profit.

Osim što kesica čaja pomažete svom bilju da bude ljepše i jače, ako ga koristite štitite i okolinu recikliranjem.

Listovi čaja sadrže taninsku kiselinu i hranljive materije koje su prirodno đubrivo za vaš vrt. Kada završe u zemlji, čaj se počinje raspadati, ispuštati u tlo hranljive tvari i tako kreirati zdravije okruženje za uzgoj, piše The Gardening Cook.

Pročitajte: Da li kamilica može da se posije iz kesice čaja?

Neke vrećice za čaj su napravljene od manila konoplje koja se dobija od vlakana iz lišća abake, biljke iz porodice banana. Takve vrećice se mogu staviti u zemlju zajedno s čajem jer se i one brzo raspadnu.

Takođe, iskorištene vrećice čaja, posebno crnog, mogu pomoći u zaštiti bilja od štetnika, kao što to radi i talog od kafe. Njihov miris smeta insektima koji vole grickati vaše cvijeće i povrće.

Vrećica s čajem može vam poslužiti i za sađenje sjemenja. Nježno stavite sjemenku u vrećicu, održavajte je vlažnom, a kad proklije, samo je premjestite zajedno s čajem u zemlju.

Pročitajte: Sa ovih 8 stvari nikad ne smijete da đubrite biljke: Mogu potpuno da unište cvijeće!

Nekima stare vrećice sa čajem služe i za ubrzavanje raspadanja u kanti za kompostiranje ili za održavanje vlage u teglama za cvijeće – sve što trebate napraviti je pod korijen biljke staviti vrećicu sa čajem kako biste mu osigurali više vlage.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI