Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNavodnjavanje, prihranjivanje i okopavanje krastavca u plasteniku

Navodnjavanje, prihranjivanje i okopavanje krastavca u plasteniku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krastavac je jednogodišnja vrsta koja priprada familiji Cucurbitaceae, rodu Cucumis. Ima visoke zahtjeve prema uslovima sredine. Klimatski, zemljišni i drugi faktori jako utiču na vegetativni rast, cvjetanje i oplođenje, zametanje plodova, dužinu vegetacionog perioda i plodonošenje, a u krajnjoj liniji, na veličinu i kvalitet prinosa.

Navodnjavanje

Kako krastavac ima povećane zahtjeve za vodom zalivanje treba uskladiti sa visinom temperature i jačinom insolacije. Po oblačnom vremenu mlade biljke se zalivaju manje, samo u zoni korijena. Zalivanje cijele površine obavlja se u vrijeme visokih temperatura čime se ona snižava i stvara povoljna vlažnost vazduha.

Suv vazduh, ispod 40%, može izazvati deformisanost plodova, venjenje biljaka, a pogoduje i napadu crvenog pauka. Kao i sve ostale mjere njege u zaštićenom prostoru, navodnjavanje je intenzivnije nego u polju, tj. izvodi se češće i sa većim količinama vode.

PROČITAJTE: Gajenje krastavaca na balama slame – Prinos se može povećati do 2,5 puta!

Prihranjivanje i okopavanje

U zaštićenom prostoru, pored organskih i mineralnih đubriva koja se koriste predsjetveno, krastavac se prihranjuje 3-4 puta u toku vegetacije sa 20-25 g/m2 NPK đubriva. Utvrđeno je da na folijarnu primjenu đubriva (prihranjivanje preko lista) krastavac reaguje povoljno.

Okopavanje je obavezna mjera njege jer krastavac ne podnosi zbijeno zemljište. Izvodi se po potrebi, a najbolje poslije zalivanja. Istovremeno se biljke ogrću jer dio korjenovog sistema često izbije na površinu.

Navodi se u knjizi Gajenje povrća – Centar za povrtarstvo Smederevska Palanka – Autori: Mr Živomir Miladinović; Dr Milan Damjanović; Dipl.inž.Stevan Brkić; Dr Živoslav Marković; Dr Dušan Stevanović; Mr Tatjana Sretenović – Rajičić; Mr Boguljub Zečević; Mr Radiša Đorđević; Mr Dragoljub Čorokalo; Dipl. inž. Ljiljana Stanković; Mr Milan Zdravković; Mr Jasmina Zdravković; Dr Nebojša Marinković; Dr Mirjana Mijatović; Mr Aleksa obradović; Dipl.inž. Milivoje Starčević; Dipl.inž. Branislav Milić; Dipl.inž. Vesna Todorović.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI