Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoFuzariozno uvenuće - Bolest koja napada paradajz, papriku i plavi patlidžan

Fuzariozno uvenuće – Bolest koja napada paradajz, papriku i plavi patlidžan

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Fuzariozno uvenuće – Ova bolest može da prouzrokuje velike ekonomske štete pri proizvodnji paradajza, paprike i plavog patlidžana. Uzročnik je gljiva Fusarium oxysporum Schltdl.

Mada kod sve tri povrtarske kulture prouzrokuje veoma slične simpotome fuzarioznog uvenuća, gljiva Fusarium oxysporum veoma je specijalizovana vrsta, zbog čega F. oxysporum f. sp. lycopersici napada samo paradajz, F. oxysporum f. sp. capsici samo papriku, F. oxysporum f. sp. melongenae samo plavi patlidažn. 

Simptomi

Na mladim biljkama paradajza koje su dobijene iz zaraženog sjemena početni simptomi se uočavaju već na kotiledonim i prvim pravim listovima koji postaju hlorotični, venu i suše se, nakon čega oboljele mlade biljke brzo propdaju. Na biljkama paradajza koje su zaražene iz zemljišta početni simptomi se obično uočavaju u vrijeme početka plodonošenja u vidu zastoja u porastu i uvenuća zaraženih biljaka. 

U daljoj fazi razvoja bolesti simptomi se počinju uočavati na listovima, koji postepeno počinju mijenjati boju pri čemu prvo dolazi do prosvjetljivanja plojke lista između glavnih nerava, nakon čega lišće počinje da žuti najprije na donjim, a kasnije i na gornjim etažama biljke. Ponekad prvo uvenu pojedinačni listovi ili grane na jednoj strani biljke, što znači da je zahvaćen samo dio korijena. 

Uvenulost se posebno izražava u najtoplijem dijelu dana za vrijeme sunčanog vremena praćenog visokim temperaturama. U kasnijoj fazi bolesti dolazi do trajnog uvenuća, a potom i do nekroze pojedinih listova, nakon čega na kraju dolazi do potpunog sušenja i propadanja cijelih zaraženih biljaka. 

Gljiva parazitira u provodnim sudovima  oboljele biljke zbog čega se na presjeku korijena i stabla uvenulih biljaka jasno uočava mrki prsten u zoni sudovnog tkiva, što je jedan od karakterističnih simptoma za ovu bolest. 

Ponekad se na prizemnom dijelu zaraženog stabla uočava mrka prstenasta nekroza oboljenog tkiva na čijoj se površini u vlažnim uslovima pojavljuje sivobijela prevlaka, koju čini micelija patogena. Simptomi koje prouzrokuje F. oxysporum su slični onima koje prouzrokuje V. albo-atrum, što treba imati u vidu pri dijagnostici uzročnika.

PROČITAJTE: Navodnjavanje paradajza – Osnovni uslov za postizanje visokog prinosa i vrhunskog kvaliteta

Suzbijanje

Za uspješno suzbijanje F. oxysporum neophodno je kombinovanje različitih preventivnih mjera, pri čemu je sterilizacija zemljišta za proizvodnju rasada i gajenja biljaka u zatvorenom prostoru veoma važna mjera. Takođe, preporučuje se i višegodičnji plodored, sjetva zdravog sjemena, kalemljenje paradajza na otporne podloge, uzgoj biljaka u hidroponu i stvaranje i gajenje otpornih sorti i hibrida.

U slučaju pojave bolesti sve oboljele biljke treba počupati i spaliti. Hemijska zaštita zbog slabe efikasnosti nije našla širu primjenu u praksi.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI