Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNaučnici tvrde da paradajz nije slučajno izgubio ukus!

Naučnici tvrde da paradajz nije slučajno izgubio ukus!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Višedecenijsko uzgajanje što većeg i što otpornijeg paradajza dovelo do gubitka 13 hemikalija koje utiču na njegovu aromu.

Svima nam se desilo da u supermarketu ili pijaci kupimo paradajz koji nema onaj dobro poznati slatkasto kiseli ukus. Naučnici tvrde da paradajz nije slučajno izgubio ukus, već da se to desilo tokom poslednjih nekoliko decenija zbog masovnog uzgajanja u komercijalne svrhe.

Međunarodni tim stručnjaka proučio je skoro 400 varijeteta paradajza, od savremenih do najstarijih sorti, kako bi utvridili šta se dešava sa najpopularnijim svjetskim voćem.

Oni su utvrdili da je višedecenijsko uzgajanje što većeg i što otpornijeg paradajza dovelo do gubitka 13 hemikalija koje utiču na njegov prepoznatljivi ukus. Na gubitak ukusa uticale su specifične genetske promene ove biljke.

Stručnjaci navode da bi proizvođači sjemena mogli lako da postignu da paradajz iz supermarketa ponovo bude ukusan, a sve što je potrebno da urade je da primjene tehniku ukrštanja sorti.

Proces bi bio sličan prirodnom oprašivanju biljaka, samo što bi se odvijao u laboratorijama. Naučnici bi miješali savremene sorte paradajza sa starim i izdvajali biljke koje su najbliže onome što žele da postignu.

Posle nekoliko generacija, rezultat bi bio ukusniji paradajz.

Izvor: Magično bilje

PROČITAJTE:

5 razloga ZAŠTO paradajz CVJETA ali nema PLODA

Šest grešaka zbog kojih je prinos PARADAJZA loš!

Niko ne zna da ove simptome izaziva paradajz: Ove osobe uopšte ne bi smjele da ga jedu!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI