Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiGradiška velikim slovima upisana na voćarskoj karti Evrope

Gradiška velikim slovima upisana na voćarskoj karti Evrope

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gradiška je postala voćarski brend i sa svojim plantažnim zasadima čini četrdeset odsto voćarske produkcije u Republici Srpskoj. Čulo se ovo na ‘Danima voća – Potkozarje 2019’, koji su po četrnaesti put održani u Gornjim Podgradcima.

Sa 2200 hektara voćnih zasada, od kojih je respektabilni dio sa protivgradnim mrežama i sistemom za navodnjavanje, Gradiška je prepoznatljiva u regionu. Voćnjaci u Trebovljanima, Jablanici, Gornjim i Donjim Podgradcima, Turjaku, Jurkovici, Jelićima i drugim potkozarskim selima ni malo ne zaostaju za onim u Evropskoj uniji.

Otvarajući izložbu gradonačelnik Gradiške  Zoran Adžić rekao je da je riječ o izuzetno  značajnoj manifestaciji zaovaj grad I regiju , jer se radi o zdravom i rodnom podneblju, koje je na dohvat ruke velikim tržištima u regionu. Ipak , prostora za unapređenje voćarske proizvodnje postoji, čulo se na ‘Danima voća –Potkozarje 2019.

-Neophodno  je formirati voćarske zadruge kako bi se  voćari udružilii  i snažnije nastupali na tržištu Evropske unije i Rusije. Nastojimo da pronađemo adekvatnog investitora, koji bi u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli otkupljivao, pakovao i prerađivao voće i povrće. Spremni smo  da takvoj kompaniji – investitoru dodijelimo zemljište u poslovnoj zoni u Novoj Topoli , rekao je Adžić.

Osiguranje proizvodnje se nameće kao neminovnost

 Adžić je podsjetio da su voćari sa područja Gradiške u zadnje tri godine pretrpjeli štete od elementarnih nepogoda koje prema procjenama iznose oko 35 miliona maraka.

-Zbog toga bi  voćari  trebali razmišljati  o osiguranju svoje proizvodnje.To je praksa svuda u svijetu i trebamo je primjeniti i kod nas ,rekao je Adžić.

Direktor Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske Savo Minić istakao je da je ovo jedna od najuspješnih domaćih manifestacija i dodao da je Gradiška druga lokalna zajednica u Republici Srpskoj po visini godišnje  isplate podsticajnih sredstava u Srpskoj u iznosu višem od 12 miliona KM.

Mirko Pjanić ,voćar iz Cerovljana kod Gradiške  koji se prvenstveno bavi proizvodonjom jabuke i kruške, rekao je da je ova godina poprilično dobra kada je riječ o prinosima, te očekuje da bi cijena otkupa mogla biti bolja nego lani.

-Nije dobro da se voće uvozi u jeku berbe. To nas materijalno potkopava, ali i obeshrabruje, rekao je Pjanić.

‘Dani voća – Potkozarje 2019’ organizovani su u okviru manifestacije ‘Gradiška jesen 2019’.

Boško Grgić

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI