Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNajviše gajene niske sorte i hibridi paradajza krupnih plodova

Najviše gajene niske sorte i hibridi paradajza krupnih plodova

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Niske sorte i hibridi paradajza – Prave niske sorte su žbunastog izgleda. Gaje se bez oslonca i bez pinciranja. u prvo vrijeme gajene su isključivo za industrijsku preradu. Danas postoje brojne niske sorte i hibridi krupnih plodova namijenjenih kako industrijskoj preradi tako i potrošnji u svježem stanju.

Gaje se iz direktne sjetve, ali i preko rasada. Odlikuju se takođe jednovremenim sazrijevanjem te se mogu vrlo uspješno brati mehanizovano kombajnima za berbu paradajza.

Niske sorte i hibridi paradajza

Narvik SPF

Sorta Centra za povrtarstvo Smederevska Palanka. Srednjestasna niska sorta krupnih plodova (120-140 g). pogodan za mehaničku berbu, a plodovi se uspješno koriste kako za industrijsku preradu tako i za potrošnju u svježem stanju. Plodovi su jako čvrsti, intenzivno crveni, lako se odvajaju od peteljke. Sadržaj suve materije oko 6%. Prinos dostiže 120 t/ha.

SP-109

Sorta Centra za povrtarstvo Smederevska Palanka. Ranostasna niska sorta sitnijih plodova (60-70 g). Plodovi su jajastog do ovalog ili kvadratnog oblika, jako čvrsti i intenzivno crvene boje. Koristi se za industrijsku preradu, naročito za pelate. Bere se bez peteljke. Sadržaj suve materije 5,9-6,3%. Prinos dostiže do 90t/ha.

Korona

Sorta Centra za povrtarstvo Smederevska Palanka. Srednje rana niska sorta, krupnih (150-160 g) jabučastih i vrlo ukusnih plodova. Pogodna za svježu potrošnju i industrijsku preradu. Plodovi su intenzivno crveni i otkidaju se bez drške. Sadržaj suve materije 5,6-6,0%. Prinos dostiže 80 t/ha.

Adonis

Sorta Centra za povrtarstvo Smederevska Palanka. Niska sorta paradajza vrlo krupnih plodova (180 g). Plod je okrugao i malo izdužen, bez zelene kragne, intenzivno crven, izuzetno čvrst i takođe izuzetno ukusan. Plod se otkida bez drške. Pogodna za svježu potrošnju i industrijsku preradu. Sadržaj suve materije 6%. Prinos prelazi 100t/ha.

Arizona

Američka sorta. Niska sorta paradajza vrlo krupnih plodova (160-200 g). Namijenjen industrijskoj preradi i potrošnji u svježem stanju. Jako prinosana. Plodovi su jako čvrsti.

U proizvodnji se kreću i druge domaće ili strane sorte (mobil sličan narviku, kambel 1327, hajnc 1370, glorija, roma VF, ventura, prezident, novosadski niski i dr.)

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Korisni savjeti za sadnju rasada paradajza na stalno mjesto

Spoljni uslovi potrebni za uspješan uzgoj paradajza!

Stavite ove sastojke u rupu prije sadnje paradajza i očekujte najbolji prinos do sada!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI