Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoZaštita smokve od izmrzavanja - Koji materijal koristiti

Zaštita smokve od izmrzavanja – Koji materijal koristiti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Smokva je mediteranska vrsta voća i porijeklom je iz toplijih krajeva. Naravno, ona i kod nas može uspješno da se gaji, ali je veoma važno da je, dok je mlada, pravilno zaštitimo i pomognemo joj da ima dobro i jako stablo. Tada ona teže izmrzava.

Ukoliko želite da zaštitiš smokvu od izmrzavanja, postoje razne metode. Oko mlade biljke mogu se stavljati različiti materijali, na primer, borove grane, asura i drugo. Osim toga, adekvatnu zaštitu možete kupiti u bilo kojoj apoteci. Riječ je o AGRILU. To je vrlo tanak materijal, napravljen od vještačkih vlakana i služi kao neka vrsta zavjese.

Ovaj materijal diše, nije kao najlon. Ukoliko se voćka njime dobro obavije i učvrsti, temperatura oko nje neće biti ekstremno niska, pa će smokva, ili neka druga vrsta, mnogo lakše prezimiti. Naravno, važno je dobro učvrstiti agril kako se na voćku ne bi srušio snijeg i napravio još veću štetu.

Ukoliko biste želeli da zaštitite i druge vrste biljaka koje su sklone propadanju, na primer vaše rododendrone, ukrasne sadnice, japanske jabuke, ili neke osetljivije voćne vrste, možete da koristite različite tipove agrila. Taj materijal tkan je tako da ima određenu gustinu i debljinu, pa možete izabrati i tanji i deblji. Na kraju, važno je izabrati i odgovarajuć termin za primenu agrila. Naime, ovaj materijal za zaštitu voćaka ne bi trebalo da se koristi u vrijeme jakih mrazeva. Najbolje je ovaj posao završiti prije hladnih dana i time biljku zaštititi kontinuirano. Agril se skida u proleće, posle mrazeva.

Naravno, agril možete da koristite i za prekrivanje drugih biljaka, rasada ili cvijeća u vrtu. On je dovoljno lak da ne zgnječi biljku, a propušta i dovoljnu količinu svetlosti, pa biljke ispod njega mogu da rastu, dišu i obavljaju fotosintezu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI