Subota, 27 Novembra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOtkrvamo vam kako se pravilno gaje gladiole

Otkrvamo vam kako se pravilno gaje gladiole

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Gladiole su visoko cvijeće koje žene obožavaju, a evo kako se njeguje da bi se cijelog ljeta divili rascvjetalim gladiolama!

Gladiola nije teška za gajenje, a cvjetaće od maja do kraja avgusta. Ovaj baršunasti cvijet je hibrid koji je nastao ukrštanjem 5 različitih biljaka, a stabljka gladiole može da poraste čak do 1, 5 metar.

Gladiole se razmnožavaju lukovicama, a poželjno je da ih prije sadnje u bašti posadite u saksiju. Lukovice ne sadite dok potpuno ne prođu mrazevi, a kako bi se cvijet brže i lakše razvio dodajte malo stajskog đubriva.

Ovo bogato cvijeće sadite na sunčanim mjestima u bašti, a kada razvije prve listove potrebna je prihrana. Važno je da je zalevite, oplijevite i okopate bar jednom mjesečno,

Gladiola često mora da ima potporu poput drveta, jer ima lomljivu stabljku. Ukoliko želite da i sljedećeg ljeta gladiole procvjetaju u vašoj bašti potrebno je da u jesen sačuvate lukovice i na proljeće ih opet posadite.

Izvor: lepaisrecna.rs

PROČITAJTE:

Kada je pravo vrijeme za sadnju gladiole

Jesenja sadnja LJILJANA daće jaču biljku i krupnije cvjetove na proljeće

KANA: Kako da je zalivate i razmnožavate

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

5 namirnica koje treba da jede svaka žena poslije 50. godine...

Nutricionisti preporučuju da dame koje su na pragu šeste decenije, kako bi očuvale svoje zdravlje, unose u većoj mjeri ovih pet vrsta manirnica. 1. Mahunarke I...