Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoMuskatna tikva - Vrijedna gajenja u vašoj bašti

Muskatna tikva – Vrijedna gajenja u vašoj bašti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Muskatna tikva – Ova tikva se kod nas zove “Tikva šećerka“. Potiče iz Centralne Amerike i odatle je proširena dalje po svijetu, zato bolje uspijeva u toplijim krajevima.

U uslovima umjereno kontinentalne klime po biljci može da uzri 3-4 ploda, a zeleni plodovi ako im očvrsne kora i uberu se sa drškom, mogu dugo da se koriste tokom zime. Inače plodovi se beru kad dobiju crvenu boju i drška se osuši. Na suvom i promajnom mjestu plodovi se mogu čuvati cijele zime, najbolje na temperaturi od 5-10 C.

Muskantna tikva se razlikuje od obične tikve ili bundeve, po tome što ima vrlo malu sjemenu šupljinu koja je smještena na vrhu ploda. Plodovi su najčešće kruškolikog oblika podsjećaju na violinu mada ima ovalnih i prelaznih formi između ova dva oblika, težine 3-8 kg. Zreli plodovi imaju narandžasto-crvenu koru, a meso narandžasto. Hranljiviji su i ukusniji zreliji i krupniji plodovi.

Pročitajte: Muskatna tikvica daje prinos od 40 tona po hektaru – Pogodna i za organski uzgoj

Muskatna tikva vrijedna gajenja u vašoj bašti

Veoma je otporna na bolesti posebno na pepelnicu, tako da nema potrebe za zaštitom. Setva se obavlja krajem aprila ili početkom maja, najbolje na njivi koja je cijelog dana izložena suncu. Nicanje traje dvadesetak dana. Povoljno reaguje na rasad iz džifi saksija, tako brže sazrijevaju.

Najbolje uspijeva na plodnim baštenskim zemljištima, bogatim organskim materijama. Poželjno ih je gajiti pored nekih ograda gdje se mogu penjati. Vriježe su dugačke razgranate do 5 m dužine. Na svakih 10-15 cm ima koljence iz kojeg izbija krupan list na dugačkoj dršci. Cvjetovi se javljaju tek poslije 10-15 lista, od korijena najprije muški. Ženski cvjetovi se javljaju relativno kasno na glavnoj vriježi tek posle 20-og lista. Ostaju otvoreni dan-dva zavisno od vremenskih uslova i mogućnosti oplodnje koju obavljaju insekti, najčešće pčele. Kad počne cvjetanje traje do kasnih jesenjih mrazeva.

Autor: dipl.ing Svetlana Zlatarić

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI