Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaMuskatna tikvica daje prinos od 40 tona po hektaru - Pogodna i...

Muskatna tikvica daje prinos od 40 tona po hektaru – Pogodna i za organski uzgoj

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Muskatna tikvica izgledom podsjeća na tikvicu, a ukusom na bundevu. Zbog svoje fine arome i nosi naziv muskatna ili mirišljava tikvica. Koristi se za pripremu sokova, pekmeza i kašica, kao i za čorbe, pite i razna druga jela.

U našim krajevima je jako malo poznata i pored toga što je izuzetno cijenjena među nutricionistima. Ova vrsta bundeve bogata je vitaminima i mineralima, sadrži alfa i beta karoten koji su značajni za vid i zdravlje očiju. Sadrži kompleks vitamina B i C, koji štite organizam od gripa i prehlade.

Za potrebe hladnjače koja obezbjeđuje inpute za proizvodnju, ali i otkup, Marko Bogojević iz Kraljeva, odlučio se na proizvodnju ovog interesantnog povrća.

Kako kaže, riječ je o srednje zahtjevnoj povrtarskoj vrsti, koja ima velike zahtjeve za vodom, naročito tokom ljeta, pa je potrebno zalivanje svakog ili svakog drugog dana. Od agrotehničkih mjera neophodno je bar jedno okopavanje i dva međuredna kultiviranja. Takođe, trebalo bi izvršiti i prihranu preko listova.

Još jedna od prednosti proizvodnje ove vrste tikve je ta što se može dugo čuvati nakon berbe. Gotovo čitave zime može da se čuva na temperaturi od pet do deset stepeni.

Pročitajte: Sve što niste znali o bundevama

– Krajem maja se posije, u novembru se bere. Ovo je druga godina kako gajimo ovu vrstu tikve. Hladnjača obezbjeđuje sve što je neophodno za proizvodnju, dok mi ulažemo vrijeme i rad. Berba traje jedan dan. Radimo porodično jedan hektar na tri parcele. Prinos se kreće oko 40 t/ha – objašnjava Bogojević.

Ovo povrće veoma je otporno na bolesti i štetočine i ne zahtjeva primjenu hemijskih sredstava za zaštitu. Prska se samo jednom i to protiv plamenjače. Iz ovog razloga, pogodna je namirnica za ishranu beba i djece, a lako se može gajiti i po organskim principima proizvodnje.

Ono što je najvažnije za svakog poljoprivrednog proizvođača, pored dobrog roda jeste plasman proizvoda. U ovom slučaju lokalna hladnjača obezbeđuje sve ono što je neophodno za proizvodnju: sijeme, foliju, prihranu, crijeva za navodnjavanje, kao i plasman proizvoda.

Izvor: Ekapija

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI