Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoMart krajnji rok za zimsku rezidbu voća: Ovo su osnovni savjeti prilikom...

Mart krajnji rok za zimsku rezidbu voća: Ovo su osnovni savjeti prilikom orezivanja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Voćarima je ostalo nešto više od mjesec dana da obave  zimsku, ili osnovnu rezidbu.

– Ova mjera izvodi se u periodu zimskog mirovanja, od novembra do marta mjeseca. Rezidbu koštičavih voćnih vrsta potrebno je sprovesti krajem februara i marta mjeseca. Greške u rezidbi rezultat su nepoznavanja bioloških karakterisitka pojedinih voćnih vrsta, ukazuje diplomirani inženjer voćarstva  Magdalena Todorović iz PSSS Kuršumlija

Prema njenim rečima cilj rezidbe je da se obezbijedi dobar vegetativni porast, rana i redovna rodnost i dobar kvalitet ploda.

Kod rezidbae jabučastih vrsta voćaka pravilo  je da najniže grane u kruni budu najduže, a da se dalje idući prema vrhu, njihova dužina postepeno smanjuje tako da kruna ima kupast oblik.

Postoje razlike u rodnim grančicama, odnosno u građi i položaju generativnih pupoljaka na njima. Kod jabučastih vrsta voćaka generativni pupoljak se obrazuju na vrhovima rodnih grančica, dok su vegetativni pupoljci raspoređeni bočno na grančicama. One mogu biti kratke (naborite i krute rodne grančice) i duge (vite rodne grančice). U savremenim zasadima jabuke i kruške gustog sklopa mora se vršiti redovna zamena starog rodnog drveta sa mladim rodnim drvetom – objašnjava savetnica, po čijim rečima se mora voditi računa o bočnim granama koje na sebi nose staro rodno drvo.

Rodne grančice jabučastog voća – Slikovit prikaz!

– Bočne grane koje na sebi nose staro rodno drvo se ne smiju uklanjati do osnove, već se uklanjaju kosim rezom na „čep“, kako bi iz njih izbili novi mladari (za zamjenu), na kojima će se vremenom formirati rodni pupoljci. Takođe i svi bujni ljetorasti koji rastu pod oštrim uglom se uklanjaju kosim rezom na „čep“, kako bi iz njih izbili novi mladari koji će biti manje bujni i imati otvoren ugao rasta – osim ove rezidbe mora se izvršiti i izolacija provodnice.

– Pored toga, obavezno se mora izvršiti i izolacija provodnice, uklanjanjem konkurentnih ljetorasta, čime se podstiče njeno bolje obrastanje poluskeletnim granama – savjetuje naša sagovornica i podsjeća da kod rezidbe  koštičavih vrsta voćaka rodne grančice na vrhu imaju vegetativni pupoljak koji omogućava porast u dužinu, dok su bočni pupoljci uglavnom cvetni ili u kombinaciji sa vegetativnim.

Rodne grančice koštičavog voća – Slikovit prikaz!

– One mogu biti kratke (majski buketići, trnoloki izraštaji i kratke rodne grančice) i duge (mješovite rodne grančice, prevremene, slabaste i duge rodne grančice). Da je reziba voćaka kompleksan posao, koji zahtijeva dobro poznavanje fizionomije voćaka, ukazuju detalji rezibe, na koje posebno treba obratiti pažnju. Kod rezidbe koštičavih vrsta voćaka, posebnu pažnju treba obratiti na dominantan tip rodnih grančica koji je zastupljen kod pojedinih vrsta i sorti voćaka – tako je, na primjer, šljiva voćka koja po riječima stručnjaka ima tri grupe sorti.

– Tako se kod šljive mogu izdvojiti tri grupe sorti. Prvu grupu čine sorte koje uglavnom rađaju na jakim i dugim jednogodišnjim grančicama i one se jače orezuju. Drugu grupu čine sorte koje pretežno rađaju na kratkim rodnim grančicama. Treću grupu čine sorte koje stvaraju zatvorene i guste krune. Rezidba ovih sorti se uglavnom svodi na proređivanje krune kako bi se postigla bolja osvjetljenost – nešto malo drugačija je rezidba breskve.

– Kod breskve se teži da se rezidbom ostavi potreban broj mješovitih rodnih grančica (dužine od 20 do 50 cm) pravilno raspoređenih u svim dijelovima krune, jer se na njima obrazuju najkrupniji i najkvalitetniji plodovi. Ostale grančice se uklanjaju do osnove. Rezidba trešnje i višnje se sastoji u prekraćivanju grana i proređivanju suvišnih grana i ljetorasta – rekla je za Dobro jutro inženjer voćarstva  Magdalena Todorović iz PSSS Kuršumlija.

Piše: D. Alihodžić

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI