Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoRodne grančice jabučastog voća - Slikovit prikaz!

Rodne grančice jabučastog voća – Slikovit prikaz!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jabuka ima grane koje će dati plodove – rodne elemente, i ostale koje će osigurati rast stabla – nerodne elemente.

Rezidba se sastoji od održavanja ravnoteže između tih dvaju tipova organa da bi se stablu osigruao dug život.

RODNE GRANČICE JABUČASTOG VOĆA

Rodne grančice jabučastih voćaka na svom vrhu ili terminalno imaju generativni mješoviti pupoljak, dok su postrani ili lateralni pupoljci po pravilu vegetativni. Razvojem mješovitog pupoljka rast rodne grančice u dužinu se prekida.

Formiranje rodne grančice može teći više godina, pa se rodna grančica jabučastih voćaka može definisati kao prirast bez razgranjenja, koji po prvi put nosi na sebi mješoviti pupoljak. Zato rodna grančica jabučastih voćaka može biti stara 1,2,3, a ređe više godina.

Rodne grančice jabučastih voćaka dijele se na kratke i duge. Osnovne razlike između kratkih i dugih rodnih grančica su udužini i broju postranih pupoljaka.

KRATKE RODNE GRANČICE SU:

Naborita rodna grančica i kruta rodna grančica

DUGE RODNE GRANČICE SU:

Vita rodna grančica

KRATKE RODNE GRANČICE

1. Nabroita rodna grančica nema postranih pupoljaka, a vršni pupoljak je mješovit. Dužina grančice je 1-2 cm. U toku vegetacije ima oblik lisne rozete sa gusto zbijenim listovima.

2. Kruta rodna grančica pored vršnog mješovitog pupoljka ima i postrane vegetativne pupoljke. Broj postranih vegetativnih pupoljaka varira, a dužina ove rodne grančice je do 10 cm. Svaki kratki prirast koji postrano ima bar jedan vegetativni pupoljak, a vršno mješoviti pupoljak pripada kategoriji krutih rodnih grančica.

U izgradnji kratkih rodnih grančica učestvuju kratki vegetativni prirasti koji čine rodno drvo u evoluciji.

Grafički i šematski prikaz kratkog rodnog drveta.
A. Naborita rodna grančica
B. Kruta rodna grančica

Iz mješovitog pupoljka razvija se plodonosiva lisna rozeta koja na kraju vegetacije daje dva tipa rodnog kolača i to: rodni kolač sa ožiljcima od ploda i rodni kolač sa ožiljcima od neoplođenih cvjetova (cvasti) i odbačenih polodova prije dozrijevanja.

Grafički i šematski prikaz razvoja naborite rodne grančice.
A. Rodni kolač sa ožiljcima od ploda
B. Rodni kolač sa ožiljcima od neoplođenih cvjetova i odbačenih polodva prije dozrijevanja

Na oba tipa rodnog kolača kao bočno razgranjenje formirana je nova naborita rodna grančica prevremenog karaktera (u godini kad se razvija polod).

Iz mješovitog pupoljka razvija se plodonosna lisna rozeta koja na kraju vegetacije daje rodni kolač, a iz bočnih vegetativnih pupoljaka mogu se formiati ili različite kategorije kratkih prirasta ili spavajući pupoljci.

Grafički i šematski prikaz razvoja krute rodne grančice.
1. Rodni kolač sa različitim kategorijama kratkih prirasta
2. Rodni kolač sa spavajućim pupoljkom

DUGA RODNA GRANČICA

Vita rodna grančica je duža od 10 cm, rijetko kada prelazi dužinu 25 cm i na svom vrhu nosi mješoviti pupoljak. Broj postranih pupoljaka varira, u zavisnosti od dužine. Pod teretom roda se povija zbog čega je dobila ime, vita.

Grafički i šematski prikaz vite rodne grančice.
A. Mješoviti pupoljak formiran na vrhu prirasta
B. Mješoviti pupoljak formiran na vrhu i bočno

Razvojem mješovitog pupoljka, u čijem se vršnom dijelu nalaze začeci cvijeta, a u baznom dijelu začeci vegetativnih organa, dolazi do prestanka rasta grane u dužinu i do stvaranja bočnih razgranjenja. Prestanak rasta uslovljen je razvojem cvijeta iz začetka cvijeta, a botanički cvijet predstavlja metamorfoziran izdanak ograničenog rastenja. Na mjestu gdje se nalazi mješovti pupoljak, dolazi do stvaranja zadebljanja koje se naziva rodni kolač.

Iz alternativnih bočnih vegetativnih pupoljaka krutih i vitih rodnih grančica obrazuju se nove grančice, koje mogu biti rodne ili nerodne, a neaktivirani pupoljci prelaze u kategoriju spavajućih. Na mjestima gdje su se eventualno nalazili bočni rodni pupoljci, takođe se formiraju rodni kolači, koji su po pravilu slabije razvijeni nego oni iz terminalnih pupoljaka.

Kao posljedica višegodišnjeg razgranjavanja rodnog kolača, stvara se pršljenasto rodno drvo, koje predstavlja sistem kratkih rodnih i nerodnih grančica različite starosti, međusobno povezanih rodnim kolačima i pričvršćenih za skeletnu granu samo na jednom mjestu.

Grafički A i šematski B prikaz pršljenaste rodne grane – složeno rodno drvo kruške staro 4 godine (starost prirasta označena brojevima od 1 do 4, a na šematskom prikazu linijama)
  • Op – Rodni kolač sa ožiljcima od plodova (produktivni)
  • Ocv – Rodni kolači sa ožiljcima od neoplođenih cvjetova (neproduktivni)
  • Rg – Nove rodne grančice

Rodne grančice koštičavog voća – Slikovit prikaz!

Izvor: www.agrosavjet.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI