Srijeda, 17 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaDezinfekcija plastenika - Mjera koja će smanjiti bolesti u zaštićenom prostoru

Dezinfekcija plastenika – Mjera koja će smanjiti bolesti u zaštićenom prostoru

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Higijenske mjere u plasteniku ili stakleniku su veoma važne radi održavanja bezbijednosti plasteničke proizvodnje. Mogu se sprovoditi biološke ili hemisjke mjere, a savjete pruža dipl.inž.zaštite bilja Sanja Popović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.

Prije nego što se započne novi proizvodni ciklus u plasteniku ili stakleniku neophodno je pripremiti prostor a to podrazumijeva sprovođenje mjera higijene koje imaju za cilj da smanje rizik od pojave bolesti i štetočina, kao i dezinfekciju prostora i zemljišta.

Preventivne higijenske mere

Kako bi se spriječila pojava bolesti i štetočina neophodno je da se dobro očisti plastenik prije novog ciklusa proizvodnje, da se uklone biljni ostaci, crijeva za zalivanje i sve što je ostalo nakon završetka proizvodnog ciklusa. Toplom vodom sa dodatkom sode bikarbone treba dobro oprati plastenik. Zatim slijedi dezinfkecija prostora i zemljišta.

Dezinfekcija zemljišta u plasteniku

Dezinfekcija zemljišta podrazumijeva izlaganje zemljišta dejstvu fizičkih ili hemijskih uticaja koji bi uništili zaostale štetne organizme prethodne proizvodnje. Dezinfekciju zemljišta treba raditi na kraju vegetacije ili u rano proljeće prije početka proizvodnog ciklusa.

Ovim postupkom smanjuje se rizik prisustva štetočina i bolesti, kao i njihove pojave tokom proizvodnje, te smanjenja primjene pesticida. Može se izvršiti biološka i hemijska dezinfekcija zemljišta.

Biološka dezinfekcija

Sadnjom biljaka koje na prirodan način dezinfikuju tlo podrazumijeva sjetvu i uzgoj biljaka kao što su kadifica, neven, slačica… kao usjevi koji prethode glavnom usjevu. To su biljke koje čiste zemlište od nematoda i nekih štetnih gljivica. One luče materije koje odbijaju nematode.

Odlična je tehnika za dezinfekciju u organskoj proizvodnji i u domaćinstvima koji se bave plasteničkom i baštenskom proizvodnjom.

Zaoravanjem slačice oslobađaju se materije koje uništavaju neke fitopatogene gljive i umanjuju sposobnost klijanja sjemena korova. Ovaj vid dezinfekcije pogodan za otvorenu proizvodnju.

Solarizacija zahtijeva prazan plastenik u ljetnjim mjesecima. Ovo je ujedno i najbezbijedniji i najeftiniji način dezinfekcije za novu sjetvu u plastenicima.

Koristi se sunčeva energija za zagrijevanje tla, a sprovodi se tako što se zemljište prekrije folijom i ostavi tako pokriveno 2-3 mjeseca. Prije toga se zemlja u usitni i navlaži, tako da vlažnost tla bude preko 60 posto. Visoka temperatura će uništiti štetne organizme u površinskom sloju.

Ova metoda je veoma efikasna u dezinfekciji pijeska i zemljišta sa kojim se pune saksije za proizvodnju cvijeća i pikiranje povrća.

Hemijska dezinfekcija

Hemijska dezinfekcija zemljišta se obavlja primjenom insekticida i fungicida za zaštitu od zemljišnih patogena ili fumigacijom.

Kompletna dezinfekcija zemljišta se ostvaruje primjenom fumiganata. To su hemijske materije koje pri određenoj temperaturi ulaze u gasovito stanje i svojim parama uništavaju štetne organizme u zemjlištu. Dezinfekcijom zemljišta na ovaj način uništavaju se fitopatogene gljive-prouzrokovači truleži i mnoge druge, zatim, grinje u zemljištu, puževi i njihova jaja, tripsi, nematode i seme korova.

Primjena insekticida i fungicida za dezinfekciju zemljišta se obavlja neposredno prije početka proizvodnog ciklusa, dok za primenu fumiganata treba odvojiti vrijeme, odnosno unaprijed je planirati.

Kako se sprovodi primjena fumiganata

Prvo se radi priprema zemljišta, koje se usitni kao za sjetvu, a zatim se zalije 60-70 posto vodnog kapaciteta ukoliko je tlo suvo. Granule preparata se ujednačeno rasture po površini, a zatim se freziranjem unose u zemlište. Ponovo se tlo zalije nakon primene preparata, a zatim pokrije folijom.

Kako bi se gas oslobodio, zemljište mora da ima minimum temperaturu 8 stepeni na dubii 10-20 cm. U zavisnosti od temperature, tlo ostaje pokriveno od 7 dana do mjesec dana. Plastenik mora da je dobro zatvoren i prvih nekoliko dana nikako ne smije da se ulazi unutra.

Nakon isteka vremena, folija se skida, zemlja se frezira i plastenik ostavlja da provjetrava 7 dana i više, što zavisi od temperature zemjišta.

Važno upozorenje

Prilikom izbora insekticida i fungicida obavezno se posavjetovati sa stručnim licem. Korišćenje fumiganata se radi isključivo uz prisustvo stručnog lica. Obavezno se koristi zaštitna oprema pri korišćenju hemijskim preparata (maske, rukavice, zaštitno odijelo). Oslobađanje gasa je brzo i zatvoreni prostor sa primenjenim fumigantom mora da se napusti u roku od 2 sata od primene.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI