Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaLjuska od jajeta u ljudskoj ishrani - Tri ljekovita recepta!

Ljuska od jajeta u ljudskoj ishrani – Tri ljekovita recepta!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ljuska jajeta sadrži 90 odsto kalcijuma i najbolji je prirodni izvor tog minerala, osim kalcijuma, ljuska jajeta sadrži za ljudsko tijelo važne elemente u tragovima: željezo, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, krom i molibden.

Zbog toga mnogi stručnjaci preporučaju mljevenu ljusku jajeta kao prirodnu i vrlo djelotvornu nadopunu kalcijuma.

Zavisno o životnoj dobi, preporučena dnevna doza je 1,5 – 3 g mljevene ljuske jajeta. Pri tom je važno znati da 1 kaškica ljuski u prahu sirovog jajeta ima oko 5 g i sadrži 1600 – 1800 mg kalcija, piše Ljekoviti recepti.

Rad štitne žlijezde

Ljuske od 8 jaja dobro oprati i osušiti. Ljuske zdrobiti, preliti sokom od 2 limuna i ostaviti u hladnjaku nekoliko dana. Kad se ljuske otope, tekućinu procijediti i pomiješati s 1 l rakije i 1 kg meda. Ostaviti da odstoji 7 dana prije upotrebe. Uzimati 2-4 puta na dan po 1 kašku, poslije jela.

Tegobe (gastritis, čir)

1kašiku mljevenih ljuski jaja pomiješati sa 1 kašikom šećera i 1 kašikom mljevenog muškatnog oraščića. Uzimati 20 dana, 3 puta na dan po 1 kaškicu.

Na vrh noža mljevenih ljuski jaja pomiješati sa 2 kašike limunovog soka. Kad se ljuske otope u soku, dodati 1 dl toplog mlijeka. Uzimati 2 puta na dan, ujutro na prazan želudac i navečer prije spavanja.

Za jačanje organizma i čišćenje krvi

Ljuske od 4-5 jaja dobro oprati, zdrobiti i staviti u 3 I vode. Vodu s ljuskama čuvati u hladnjaku do nedelju dana i koristiti kao vodu za piće. Dnevno uzimati 2-3 čaše vode s malo limunovog soka.

Izvor: nezavisne.com

PROČITAJTE:

Da li je sigurno jesti jaja sa crvenim mrljama, čudnim ljuskama, duplim žumancima

LJUSKA OD JAJETA KAO ĐUBRIVO

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI