Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img

LJUSKA OD JAJETA KAO ĐUBRIVO

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ljuska od jajeta se mogž koristiti kao đubrivo u povrtarstvu, voćarstvu, za cvijeće, zbog toga ih ne treba bacati. Ljuska od jaja sadrži važan mineral kalcijum u velikim količinama ( oko 90% ) , kao i druge minerale u manjini.

Smatra se za najbolji izvor kalcijuma. U jednoj kafenoj kašiki praha od ljuske jajeta, nalazi se oko 1000 mg kalcijuma. Ovaj prirodan izvor kalcijuma je posebno značajan za prihranu organski gajenih biljaka, jer je to organsko đubrivo.

Kalcijum u zemljištu?

Kalcijum je značajan mineral u zemljištu. Ispira se i gubi sa velikom količinom padavina ili ga biljke koje se uzgajaju na toj površini crpe iz tla. Kada zemljište postaje siromašno kalcijumom, onda to dovodi do postepenog porasta kiselosti zemljišta.

Ako nema dovoljno kalcijuma u zemljištu , gajene biljke će odma pokazati neke promjene.Biljke će sporije da rastu, korjenov sistem će se slabije razvijati. Tada je neophodno dodavanje kalcijuma u zemlju.

Time se smanjuje kiselost zemljišta , poboljšava se struktura zemljišta, biljke bolje usvajaju važne sastojke, povećava se otpornost na sušu i to će djelovati na povećanje prinosa.

Kako se dobija đubrivo od ljuske jajeta?

Ljuska od jaja kao najveći izvor kalcijuma, je poželjna kao đubrivo. Sačuvane ljuske od jaja treba usitniti. Za to najbolje koristiti tučak i avan.

Usitnjene ljuske staviti u teglu, a preko toga prelijete jabukovim sirćetom, da bude dva prsta preko ljuski.

Teglu ne treba zaklapati, nego prekriti gazom ili krpom i učvrstiti gumicom. Ostaviti tako tri nedelje, a svaki dan promješati. Na kraju se dobije ljuska od jaja kao gnojivo.

Uloga jabukovog sirćeta

Jabukovo sirće ima svoju ulogu. Ljuske od jaja sadrže kalcijum karbonat, a u dodiru sa kiselinom brže se oslobađa čisti kalcijum, pa je zato korisno jabukovo sirće.

Tako dobijeni kalcijum biljke lakše usvajaju.

PROČITAJTE:

Puževi mogu nanijeti veliku štetu u plastenicima. Kako odbraniti biljke?

Uz pomoć ovih 5 otpadaka iz kuhinje vaše biljke će biti otpornije i brže će rasti

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI