Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img

Ljetna sjetva boranije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Boranija je izuzetno vrijedna i zdrava mahunarka, koju treba jesti redovno. Porijeklom je iz Južne i srednje Amerike, a odatle su je Španci donijeli u Evropu.

Jednogodišnja je biljka i ubrajamo je u povrće. Može da se sije u dva navrata. Najljepša je ljeti kada se kuva svježa, a inače se zamrzava ili konzerviše, pa je imamo i tokom godine.

Dvije sjetve – proljećna i ljetna boranija

Moguće je boraniju sijati dva puta. Kada se sije boranija? Prvi put u proleće, kada sasvim prođe opasnost od mrazeva, a to je negde u aprilu ili maju mesecu.

Drugi put boranija se sije u ljeto i zato je zovemo ljetna ili postrna boranija. Postrna zato što se sije kao postrni usjev. A to znači na parceli na kojoj se nešto već gajilo ove sezone, pa je skinuto, odnosno požnjeveno.

Čak mnogi smatraju da boranija daje bolje prinose kao postrni usjev, zato što su joj tad povoljnije okolnosti uzgoja za rast i razviće. Ali treba znati i poštovati plodored, jer boranija najbolje da se sije poslije korjenastog  i lukovičastog povrća ili pak strništa. Uzgaja se na zemljištu na kome 3 prethodne godine nisu gajene leguminoze, kao soja, lucerka, detelina. Druga sjetva boranije se obavlja krajem juna ili početkom jula.

Pročitajte: Njega usjeva boranije

Sjetva boranije

Boranija se sije na dubinu od 5 do 7 cm kod lakših zemljišta ili na 3 do 4 cm kada su teža zemljišta. Sjetva se najčešće obavlja u redove ili kućice. Boranija se sije 4-6 sjemena na 50 do 100 cm, kako bi bilo dosta prostora za odrasle biljke.

Navodnjavanje je obavezna mjera, naročito za drugu sjetvu, jer su tada i više temperature, a boranija zahtjeva dosta vlage. Boranija može podnijeti kratkotrajnu sušu, ali je osjetljiva na suv vazduh. Visoke temperature i suv vazduh mogu biti uzrok opadanja cvjetova. Đubrenje sada ne radimo stajnjakom, nego mineralnim đubrivom.

Za ljetnu sjetvu tražimo sorte sa kraćim periodom vegetacije, do 2 mjeseca. Očekivani prinos boranije može biti 10-15 t/ ha. I ljetne i proljećne boranije daju mahune koje su pogodne za potrošnju odmah ili za preradu. Cijena boranije bude solidna, tako da i proizvodnja može biti isplativa.

Pročitajte: Proljećna sjetva BORANIJE

Okopavanje i navodnjavanje boranije

U toku vegetacije boranija se okopava 2-3 puta da bi se riješili dosadnog korova koji joj odvlači hranivo iz zemljišta. Radi se plitko okopavanje. Navodnjavanje se radi, ali u brazdu, a ne po listu. Iako je osjetljiva na suv vazduh, nikakvo orošavanje i vještačka kiša nam ne odgovara, jer se tako razvijaju bolesti na listovima, a to bi značilo i više tretiranja preparatima za zaštitu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI