Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img

Ljekovitost kantariona

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ljekovitost kantariona – Pomaže kod raznih tegoba, od rijetke stolice do bolova u želucu, posjekotina i problema s jetrom

Kantarion raste po suvim brežuljcima, na sunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, rubovima šuma. Najpovoljnije vrijeme za berbu kantariona je maj i jun. Ljekoviti dio biljke su cvjetovi i listovi.

Višestruka korist kantariona

Ljekovitost kantariona ili gospine trave odavno je poznata, kao i njegovo djelovanje, pa je rado korišćena i cijenjena ljekovita biljka. Liječi sluzavost pluća, grčeve u stomaku, utiče na krv, bolesti bubrega, jetre, slezine i mokraćne bešike. Posebno je efikasan kod nekontrolisanog mokrenja.

Pomješan s drugim ljekovitim biljkama, odlično je sredstvo za liječenje kašlja i astme.

Kantarion se u narodu upotrebljava protiv posjekotina, opekotina, hemoroida, pomaže zarastanje rana i kao antiseptik, a iznutra protiv bolova jetre, želuca, proliva itd. Dejstvo kantarionovog ulja je mnogostruko. Njime se mažu rane, posjekotine, opekotine i druge povrjede ili se natopi gaza, pa se mjesto obloži.

Etarsko ulje od kantariona se i pije, razblaženo, a djeluje protiv crijevnih parazita. Fenolska jedinjenja koja se nalaze u kantarionu imaju izraženu antibakterijsku moć. Kantarion je dobar za liječenje umjerene i blage depresije, navode njemački stručnjaci u studiji koju je objavio medicinski časopis „British Medical Journal“.

Upotreba kantariona za ljepotu i zdravlje

Ulje od kantariona se primjenjuje lokalno, za masaže, obloge, kataplazme, ali se koristi i kao začin i lijek. Posebno se preporučuje u njezi i zaštiti kože koja je osjetljiva (suva, ispucala), u kozmetici i medicini (masaže, suva koža, ragade, ljuskava koža, zaštita od zračenja i sunčanja, prištevi, akne, čirevi, opekotine…).

Pomaže u liječenju krvarećih rana, kod povrijeda mišića, hematoma, oteklina kod udaraca, uganuća i iščašenja, reumatskih oboljenja (upalni reumatizam, degenerativni reumatizam – artroze , kukova, koljena, ramena; metabolički reumatizam – giht, te bolnih sindroma ramena i krsta – lumbago).

Čaj koji svakome prija

Pije se više puta na dan za saniranje upalnih i bolnih stanja unutrašnjih organa. Ako na pakovanju nije drugačije naglašeno, čaj od kantariona se sprema od 200 grama ključale vode i kašičice suvog cvijeta i lista biljke. Poklopljen treba da odstoji bar 10 minuta i pije se nezaslađen.

Ako sami berete kantarion, pazite da je s ekološki čistih površina i bar 300 metara udaljen od puteva kojim se obavlja saobraćaj. Sve ljekovite biljke upijaju otovne čestice iz izduvnih gasova, pa ih ne treba brati i upotrebljavati ako su u blizini saobraćajnica.

Izvor: opanak.rs

PROČITAJTE:

Oprezno s kantarionom – Stručnjaci objašnjavaju kada je on opasan

Kantarionovo ulje uvijek treba imati u kući: Jedna bočica za desetak bolesti!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI