Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoSorte breskve i njihove karakteristike

Sorte breskve i njihove karakteristike

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potiče iz Kine. Najveći obim proizvodnje breskve je u Evropi gdje su Italija, Grčka, Španija i Francuska najveći proizvođači.

Redhaven

Je stara dobro poznata sorta, razmnožava se od 1940. U odnosu na tusortu određuje se vrijeme dozrijevanja ostalih sorti. Stablo je bujno, cvatnja srednje rana i vrlo dobra rodnost. Dozrijeva polovinom jula. Plod je srednje krupan do krupan, okruglog ovalnog oblika. Koža žuta s pramenovima crvene boje. Meso je žuto, odličnog kvaliteta, ugodne arome i mirisa te se odvaja od koštice. Otporna na mraz. U mediteranskom dijelu potrbno ju je natapati kako bi bila uspiješno uzgojena.

Fayette

Stablo srednje bujno, rod obilan. Dozrijeva mjesec dana poslije Redhaven-a. Plod je krupan, okruglog oblika. Koža je žuta s crvenilom do 80% na površini. Meso je žuto, vrlo sočno i odvaja se od koštice. Ne zahtjeva veliku temperaturu pa je pogodna za sadnju na jugu mediterana. Zbog svoje obilne rodnosti zahtjeva prorjeđivanje plodova.

Collins

Stablo ove breskve je srednje bujno, a rodnost dobra. Dozrijeva 20 dana prije Redhaven-a. Plod joj je velik i okruglast. Koža žuteboje, a na sunčanoj strani prekrivena 70% crvenom bojom. Meso je žuto i sočno i djelimino se odvaja od koštice, veoma ugodne arome i ukusa, relativno je otporna na mraz.

Dixired

Breskva nastala samooplodnjom Redheaven-a. Stablo srednje bujno i rodnost dobra. Dozrijeva dvije nedelje prije Redhaven-a. Plod srednje krupan do krupan i okrugao. Koža žuta te nasunčanoj strani 70% prekrivena crvenilom. Meso je žuto s crvenim žilicama. Dobro se odvaja od koštice. Zbog svoje kasne cvatnje ima manju mogućnost oštećenja od mraza.

ERLIST (S.A.D.)

Plod je srednje krupan pravilnog oblika sa izraženim vrhom, pokožica žućkasta, maljava, sa sunčane strane crvena. Meso je čvrsto, žuto, sočno, aromatično, pogodna za industrijsku preradu. Vrijeme zrijenja zajedno sa Collins-om. Stablo je bujno i razvijeno, srednje pozno cvijeta. Ova breskva je otporna na pozno proljećne mrazeve, osjetljiva je na tafrinu i djelimično na pepelnicu. Ima tu osobinu da joj plodovi dobijaju boju još dok su zelenu što omogućava raniju berbu i duži transport bez gubitka. Inače obilno i redovno rađa.

KARDINAL (S.A.D.)

Plod je srednje krupan do krupan, maljav. Pokožica žućkasta, obojena crvenom bojom u vidu sitnih i isprekidanih pruga po cijelom plodu. Meso žuto protkano slabim crvenim vlaknima. Sočnog, finog ukusa.Koštica se djelimično odvaja od mesa. Sazrijeva nekoliko dana poslije Collins-a. Stabo je male bujnosti, cvjeta srednje rano. Stablo je osjetljivo naniske zimske temperature i na tafrinu. Plodovi su joj vrlo atraktivni. Ima slabije klijav polen i oscilacije u rodu, pa je treba gajiti u mješovitom zasadu sa drugim sortama breskve gdje će biti obilan rod. Plodovi su osjetljivi na duži transport. Zbog osjetljivosti na mrazeve gaji se utolijim krajevima.

SPRINGGOLD (S.A.D.)

Plod je sitan, a ako se prorjeđuje u cvjetanju dostže srednju krupnoću. Ima pravilan, loptast oblik sa malo iztaženim vrhom. Meso žuto, čvrsto, ukusno i sočno, glođuša. Sazrijeva u drugoj polovini juna. Drvo je bujno i vrlo rodno, obavezno prorjeđivanje cvijeta i roda. Osjetljiva je na tafrinu i bakteriozu stabla. Vrlo je rodna, plodovi su joj čvrsti i dobro podnose transport. Kao rana sorta postiže dobru cijenu na tržištu.

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

Pljosnata BRESKVA – Ukusnija i daje duplo više plodova od domaćih sorti!

Tripsi prijete breskvama i nektarinama

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI