Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoLista biljaka za proljetnu sadnju koje su super izbor i za početnike

Lista biljaka za proljetnu sadnju koje su super izbor i za početnike

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pripremite tlo te dodajte po potrebi supstrat koji će biljakama omogućiti rast i razvoj. Kod sadnje, obzirom da se radi o manjim prostorima, vodite računa o veličini biljaka.
Prilikom planiranja i ulaska u baštovanske vode osobe zbog entuzijazma često krenu prevelikim koracima. Ne čudi stoga da se često dogodi da je taj korak preširok, ne uspijemo ga pratiti, te ne dobijemo očekivane rezultate. Rezultat toga je gubljenje vjere u baštovanstvo. Upravo nam uzgoj povrća na maloj površini omogućuje sticanje pozitivnog baštovanskog iskustva. Uzgoj povrća možemo planirati na terasi, balkonu, krovu zgrade ili kuće. Zavisno od mogućnosti planiramo i radove.

Prilikom uzgoja za početnu sezonu uzmite presadnice povrća, a kasnije povrće uzgajajte iz sjemena. Sadnice trebaju biti zdrave, bez znakova bolesti. Prije sadnje pripremite žardinjere ili dijelove bašte koje želite zasaditi.

Pripremite tlo te dodajte po potrebi supstrat koji će biljakama omogućiti rast i razvoj. Kod sadnje, obzirom da se radi o manjim prostorima, vodite računa o veličini biljaka. Posadite one vrste povrća koje su niže te ne trebaju puno prostora ni za korijen ni za stabljiku.
Da bi se što kvalitetnije oduprli napadu štetočina kombinujte vrste. Prilikom kombinacije vodite računa da poštujete biološko-ekološke potrebe biljaka posebno s osvrtom na sunce i vodu te na podnošenje u susjedskim odnosima. Vodite računa da ćete povrće koje sadite i konzumirati.

1. POKUŠAJTE S RUŽAMA

Mart je takođe idealan mjesec za sadnju pojedinih vrsta ukrasnog bilja, a posebno je pogodan za proljetnu sadnju ruža. Tokom ovog mjeseca trebalo bi prorijediti i presaditi ljekovito i začinsko bilje. U ovom mjesecu se orezuje voće i grmoliko bilje koje cvjeta tokom ljeta, a neke od njih su ruže, hortenzije, perena, kao i živa ograda.

2. SJETVA U ZATVORENOM

Tokom marta još stignete u zatvorenom posijati paprike, feferone i patlidžane, peruanske jagode i tomatillo, te celer i tikve lufa. Možete posijati i dio trajnica i cvijeća koje duže raste kako bi čim prije počelo cvasti.

3. PERŠUN JE SJAJAN IZBOR

Peršin ne treba toplo tlo za nicanje, a niče čak i do 30 dana. Stoga njega možete sijati u martu, ali ne zaboravite na moguće hladne proljetne kiše koje mogu nabiti tlo koje ste prije fino obradili i posijali. Stoga možete posijati dio u saksiju i držati na terasi.

4. KRENITE SA ŠPINATOM

Špinat odlično uspijeva u hladnije doba godine i podnosi manje minuse, za ranu berbu možete ga posijati u rano proljeće.

5. SALATA JE JAKO ZAHVALNA

Salata voli hladnije vrijeme i često sama niče u rano proljeće. Isto je i s rukolom.
6. GRAŠAK I BOB
Grašak je jedna od kultura koja takođe voli hladnije vrijeme i njega se može posijati u tokom marta na otvoreno. Ako sijete rani grašak, prve plodove ubirete već za nekih 7 nedjelja. Ukoliko niste posijali bob tokom februara, još ga stignete posijati i u martu.

7. LUK I BIJELI LUK SAD SE SADE

Proljetni bijeli luk i luk sade se rano, tako da je mart idealno vrijeme za njihovu sadnju, ako to vrijeme dozvoljava. Ranom ili kasnom sadnjom lučica luka izbjegnite izlijetanje lukove muve i tako smanjite štete na urodu luka.

8. PROBAJTE S ROTKVICAMA

Rotkvice najbolje uspijevaju u hladnije doba godine i podnose blaže mrazeve, pa njih možete posijati već u martu.

9. NE ŽURITE

Od sredine marta nadalje možete posaditi i krompir, ali nećete zakasniti ni ako to odložite za april. Ako čak propustite posijati sve navedeno u martu, bez brige, možete i u aprilu i daće dobre rezultate.

10. ZASADITE OMILJENE VOĆKE

Vrijeme mirovanja idealno je vrijeme za sadnju voćki, naravno uz uslov da tlo nije smrznuto. Voćke golog korijena se mogu saditi sve od kraja marta.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI