Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img

Detaljan vodič za sađenje ruža

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Priroda se uveliko budi i ovo doba godine idealno je za sadnju ruža. Kojim smjernicama treba da se vodimo prije nego što se upustimo u uljepšavanje dvorišta ili terase, za Zadovoljna.rs otkriva Dragana Selenić iz rasadnika Topalović iz Šapca.

Izbor sadnica

Za početak priča kako izabrati prave sadnice, odnosno, čime treba da se vodimo kad biramo sorte ruža.

“Kada kupujete ruže, birate sorte po sopstvenom ukusu, kako boju, tako odlučujete i koju visinu želite, da li će to biti čajevka, mnogocvjetnica, penjačica. Čajevke su ruže za rezani cvijet, njihov cvijet traje dugo, krupan je i često veoma mirisan. Možete ih saditi pojedinačno ili u leju, u ovom drugom slučaju sade se na razmaku od 40 cm. Zatim su tu i mnogcvjetnice, njih zovu i buketuše ili parkovske ruže, jer su veoma pogodne za sađenje u leji, uz ivicu staze i slično. Većina mnogocvjetnica nije puno visoka, njihova prosječna visina je od 50-70 cm, cvijet nije krupan kao kod čajevke, 6-8 cm uglavnom, ali formiraju po 7-8, pa i više pupoljaka na jednoj dršci i neprekidno obnavljaju cvjetanje do kasne jeseni”.

Dragana Selenić kaže da je popularna sorta i dobro poznata penjačica.

“Njihova visina je nekada i preko četiri metra. Potrebno im je obezbijediti neku potporu, bar za te glavne grane, koje na sebi nose gomile pupoljaka. Još tu možemo dodati i minijaturne ruže koje se često sade i na terasama, žardinjerama i slično, polegle (one odlično pokrivaju tlo ili padaju preko ivica žardinjere), zatim grmolike, koje kako im i sam naziv kaže, formiraju velike žbunove, i engleske ruže koje čuvaju najbolje osobine onih starih vrtova i svojim mirisom nas opijaju”, rekla je.

Pročitajte: Sadnja, uzgoj i održavanje stubastih ruža

Sadnja do sredine aprila

Otkriva i kad se ruže sade.

“S prvim danima proljeća, u zavisnosti od klimatskih uslova, pa sve do otprilike 15. aprila možete posaditi ružu. Osim toga, sadnja ruža počinje u novembru, pa sve dok nam vremenski uslovi to dozvoljavaju – sve dok zemlja nije smrznuta i sadnica može da se lijepo posadi”, objašnjava.

Budući da je baš sad pravi trenutak za sadnju ruža, vrlo je važno znati kako odabrati pravo mjesto, i u dvorištu i na terasi.

“Ruža je biljka koja voli sunce, možete je posaditi nasred dvorišta, da ima sunca cijeli dan, ali i u manje osunčanim predjelima. Potrebno joj je mjesto koje će biti osunčano najmanje četiri sata dnevno. Naravno, treba izbjegavati mjesta gdje se zadržava voda”.

A kako treba pripremiti zemljište?

“Priprema zemljišta je jednostavna. Ukoliko imate problem sa vlažnim zemljištem, prokopajte kanale koji će ukloniti višak vlage, a ruža kao ruža je prilagodljiva i otporna i na osrednji kvalitet zemljišta. Da biste poboljšali mineralni sastav, postojeću zemlju pomiješajte sa humusom ili kompostom, kojih ima u svim poljoprivrednim apotekama”.

Dajte im da dišu

Dragana Selenić ističe i koliko rastojanje treba da bude ako sadimo više ruža blizu.

“To zavisi od toga da li su ruže mnogocvjetnice, čajevke ili neke druge… Npr. mnogocvjetnice se sade uglavnom na 30-35 cm razmaka, čajevke na 40-50 cm, minijaturne možemo postaviti i četiri u jedan dužni metar, dok sve ostale zauzimaju više prostora i potreban je veći razmak”.

Pročitajte: Kako se gaje patuljaste ruže – Vrijeme sadnje, zemljište, prihrana, zalivanje, orezivanje

Dublja jama

Tu je i ono glavno – sam postupak sadnje.

“Kupljenu ružu ostavite nekoliko sati da stoji u vodi, provjerite da li su joj uklonjeni sa korijena svi suvi dijelovi (svi ozbiljni proizvođači ruža to urade prije prodaje) i spustite ružu u jamu koju ste ranije iskopali dubine nekih 30-ak centimetara. Zatrpajte je pripremljenim zemljištem i dobro je zagrnite. Pritom, potrebno je da kalem (to je onaj dio iznad korijena iz koga izlaze grane) bude u zemlji 2-3 cm. Zatim je dodatno zagrnite zemljom, da zemlja bude svuda oko nje, a da grane ruže vire tek nekoliko centimetara iz zemlje. To je potrebno da biste spriječili dehidrataciju ruže, a i ruža koja bude plitko posađena nikada neće dostići kvalitet pravilno posađene ruže”.

Čuvajte ih od bolesti

Dragana Selenić za Zadovoljnu govori i kako je ruže najbolje održavati i njegovati.

“Ružama je, uz ljubav, potrebno pružiti i preventivnu zaštitu od bolesti i štetočina. Sa prskanjem je potrebno početi već sa pojavom prvih listova na sadnici, negdje već sredinom aprila… Uvijek možete i otići u lokalnu poljoprivrednu apoteku i potražiti savjet. Nećete pogriješiti ni ako upotrebljavate preparate koji su namijenjeni zaštiti jabuka”, ispričala je.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI