Limun u saksiji – Savjeti za uspješno gajenje

Limun u saksiji Foto AgroSavjet: Limun u saksiji

Limun u saksiji traži dosta svjetlosti  pa zato birajte mjesto u sobi koje gleda na jug ili jugoistok. Ako baš imate problem sa svjetlošću u stanu, možete iskoristiti fluorescentnu svijetiljku od 40 vati. Nemojte se bojiti da će limun negativno utjecati na vazduh u kući, naprotiv, limun je biljka koja dezinfikuje sredinu u kojoj raste

Zalivanje kućnog limuna

Ako je Vaš limun smješten u relativno tamnoj prostoriji, zalivajte ga na dvije nedelje. Ako ga držite u toloj i svjetloj prostoriji, zalivanje je neophodno svake nedelje. Pošto drvo limuna ne podnosi suv vazduh, obavezno mu prskajte lišće više puta sedmično.

Inače, zalivanje limuna treba da bude umjereno, kada je u pitanju količina vode. Zimi zalivajte vaš limun na desetak dana, a ljeti svakog dana, naravno, uz prskanje listova. Najoptimalnije je zalivanje kišnicom i mekom vodom. Nikako ne koristite hladnu, već mlaku vodu, inače će listovi početi polako da opadaju.

Limun tokom ljeta

Ljeto bi limun trebalo da provede na balkonu, u bašti ili na terasi. Stavite ga na sunčano mjesto, ali ga obavezno unesite u kuću pre prvih jutarnjih mrazeva.

U slučaju da nemate terasu ni vrt, limun može i ljeti ostati u kući, ali uz redovno provjetravanje prostorije u kojoj ga držite u zalivanje na oko 5 dana.

Limun tokom zime

Mrazevi oštećuju stablo drveta limuna pa nikako ne treba dozvoliti da bude na velikim hladnoćama. Stavite ga u predsoblje, ali nikako u podrum. Optimalni uslovi tokom zime za kućni limun podrazumjevaju temperaturu od 7 do 13 stepeni i dosta svjetlosti. Minimalno ga zalivajte, tek da se zemlja ne bi osušila.

Ako tokom zime pretjerate sa zalivanjem, biljka može da istruli i ugine.

Inače, limun zimi neće rasti u visinu, neće listati već je u posebnoj fazi odmaranja. Jedino će cvijetati ako ga držite u toploj prostoriji, ali ni tada neće da zametne plodove.

Saksija sa limunom bi trebalo da se stavi na podmetač sa šljunkom. Šljunak u posudama ili podmetačima će omogućiti drenažu i sprečiti gubitak vlage.

Prihrana limuna

Tokom perioda vegetacije, neophodno je prihranjivanje biljke dva puta sedmično. Djubrite ga gnojivom za citrusne biljke u poznu zimu i početkom proljeća.

Menjanje zemlje

Zemlja za limun mora se promijeniti na dvije godine. Izvucite biljku limuna sa sve korenom iz saksije, zatim napunite saksiju novom zemljom do polovine visine saksije, sabijte je  i umetnite korijen koji ćete zatrpati zemljom do visine od oko 10 cm stabla. Nakon toga, važno je da se limun dobro zalije.

Razmnožavanje limuna

Najlakše je razmnožavanje limuna putem sjemena, ali ako želite kvalitetne plodove, potrebno je kalemljenje nakon godinu dana, na okce.  Možda je bolje, da nabavite kalemljeni  limun koji već ima zelene i zrele plodove i po koji cvijetić.

Razmnožavanje reznicama je takodje dobar način. Izaberite kvalitetnu reznicu, ubodite je u treset, stavite na svjetlo mesti i pokrijte najlonom koji ćete otkrivati svakog dana u trajanju od oko 5 minuta. Nakon otprilike 6 sedmica, limun će početi da raste i tada se najlon skida.

Orezivanje i presadjivanje limuna

Na tri do četiri godine, limun koji je mlad, treba da se presadi, a krošnja da se oreže. Takodje, iskoristitie presadjivanje da promenite zemlju tako što ćete koristiti mješavinu treseta, komposta i malo pijeska. Na dno posude stavite malo šljunka ili keramičkih komadića.

Vrlo velika, starija limunova stabla, se više ne presadjuju, već je potrebno samo menjanje zemlje i to površinskog sloja.

Redovno orezivanje svake godine doprinjeće da se krošnja lepo formira, posebno ako je limun još mlad.

Bolesti limuna

Poznato je da je limun osetljiv na lisnate, štitaste i vunaste vaši. Čim se pojave ove štetočine, odmah stavite vaše drvo limuna pod tuš, a onda nanesite insekticid koji će Vam preporučiti u poljoprivrednoj apoteci. Nemojte da čekate sa lječenjem jer će ono biti manje uspješno kada listovi počnu da se kovrdžaju.

Ako poštujete sve navedene smjernice, limun će Vam cvijetati i davati plodove svake godine. Pravilna njega koju ćete mu pružiti, omogućiće da drvo limuna živi i do 20 godina.

PROČITAJTE:

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Preporuka za vas