Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetVitamin K od kojeg zavisi život

Vitamin K od kojeg zavisi život

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vitamin K nije toliko “razvikan” poput, na primjer, vitamina C, ali zato nije manje važan – naprotiv! Od njega doslovno zavisi život jer u slučaju povreda, omogućava normalno zgrušavanje krvi.

Poznat je kao koagulacijski vitamin pa je zato i nazvan vitaminom K.

Kada pomislite na vitamine, najčešće se nametnu vitamini C, D, E i A. Ali, procjenjuje se da 99 od 100 ljudi može imati nedostatak vitamina K. Sve više dokaza upućuje na vitalnu ulogu koju vitamin K igra u podsticanju imunološkog sistema, tako da definitivno nije vitamin koji treba previdjeti. Vitaminom K posebno su bogati kelj, blitva, raštika, prokulica, brokula, zelena salata, kupus, karfiol, mahune i grašak. U znatnim količinama sadrže ga i soja, šparoge, paradajz, celer i mrkva.

Dobar izvor vitamina K je mlijeko, odnosno mliječni proizvodi, a ima ga i u jajima (posebno žumancetu) te u mesu.

ŠTA JE VITAMIN K?

Vitamin K je dio grupe vitamina koji se prvenstveno koriste za liječenje rana i izbjegavanje zgrušavanja krvi. Glavne komponente vitamina K su K1 i K2, koje su korisne na prilično različite načine.

K1 se može naći u vašoj omiljenoj salati, prvenstveno u kelju i špinatu, te u vitaminskim uljima i žitaricama.

K2 nalazi se u fermentisanoj hrani i proizvodima životinjskog porijekla, a prirodno ga proizvode i bakterije u našim crijevima.

Izreka kaže: srećna crijeva, srećna koža.

ŠTA RADI VITAMIN K?

Glavna funkcija vitamina K je aktiviranje proteina u tijelu koji su vitalni za izbjegavanje zgrušavanja krvi, zaštitu srca i osiguravanje optimalnog zdravlja kostiju.

Vaše tijelo će primarno poslati K1 direktno u jetru, jer je to organ koji apsorbuje vitamine koje unosite, što ga čini važnim ako bolujete od bolesti jetre jer smanjuje zgrušavanje krvi.

A nedavna studija pokazala je da K2 može pomoći u smanjenju rizika od preloma kostiju.

K1 i K2 pomažu u smanjenju taloženja kalcijuma u arterijama, što može uzrokovati bolesti srca.

KAKO RADI VITAMIN K?

Vitamin K se otapa u masnoj hrani i ulju, što znači da se može pohraniti u masno tkivo tijela. Zatim aktivirati bjelančevine u tijelu i biva raspodijeljen tamo gdje tijelo smatra prikladnim. Zato je ključni igrač u vašem režimu vitamina.

POGODNOSTI VITAMINA K ZA VAŠU KOŽU

Vitamin K pomaže u procesu zacjeljivanja vaše kože, smanjuje upalu, crvenilo i oticanje, te može pogodovati kožnim bolestima kao što je ekcem. Savršen je izbor za osobe sa suvom kožom jer je štiti i hidratizira.

Izvor: Nezavisne Novine

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI