Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoKoliko puta se obavlja kultiviranje kukuruza

Koliko puta se obavlja kultiviranje kukuruza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kultiviranje kukuruza – Dubina kultiviranja zavisi od uzrasta kukuruza, pri čemu je u fazi od 3 – 5 listova dubina manja i obrnuto.

Različita je i brzina kretanja traktora – kod nižeg kukuruza sporija, a u kasnijim fazama razvića biljaka veća brzina. Ukoliko je brzina kretanja suviše velika, a biljke niske u porastu veoma često može doći do zatrpavanja biljaka.

Takođe potrebno je voditi računa o dubini rada ove agrotehničke mjere, ali isto tako i širini zaštitne zone, kako ne bi oštetili korijen ili stablo biljaka.

Dubina međuredne kultivacije treba da bude različita u zavisnosti od intenziteta zakorovljenosti i faze razvića biljaka kukuruza.

Prva kultivacija obavlja se na dubini 10-12 cm, druga na 6-8 cm i treća 5-6 cm.

Broj kultiviranja zavisi od uzrasta biljaka i količine padavina.

Preporuka je da kukuruz treba kultivirati poslije svake obilnije kiše, kako bi se konzervirala vlaga, dodao vazduh korjenovom sistemu i razbila eventualna pokorica, sve dok traktor može ući u njivu, a da ne ošteti usjev, ali ne manje od dva puta.

Prilikom međuredne kultivacije obično se i izvodi prihranjivanje biljaka kukuruza azotnim đubrivima. Međuredna kultivacija je od posebnog značaja u organskoj biljnoj proizvodnji, u kojoj nije dozvoljena primjena klasičnih herbicida.

PROČITAJTE:

Štetni insekti uskladištenih žitarica i kukuruza

Uzgoj BUKOVAČA između redova KUKURUZA ima višestruke prednosti!

Kako pravilno pripremiti heder za kombajniranje kukuruza?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI