Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoŠtetni insekti uskladištenih žitarica i kukuruza

Štetni insekti uskladištenih žitarica i kukuruza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U cilju očuvanja kvaliteta zrna i uskladištene mase, žitarice je potrebno adekvatno skladištiti. Jedna od opasnosti kod skladištenja žitarica predstavljaju insekti koji mogu da prouzrokuju značajne štete.

Štete se ogledaju u smanjenju kvaliteta i uskladištene mase. Jedan od problema skladištenih prostora je što se ne sprovode preventivne i higijenske mjere skladištenih prostora.

Štetni insekti koji se često javljaju u skladištima i prouzrokuju štete na žitaricama i kukuruzu su:

Žišci (Sitophilus granarium, S.oryzae, S.zeamais),

Žitni moljac (Sitotroga cerealela),

Mali brašnari (Tribolium confusum, Triblium castaneum).

Ekonomski najznačajnija štetočina skladišnih žitarica je žižak žita (Sitophilus granarium) osim na žitu, nanosi štete na kukuruzu, ječmu, zobi, pirinču. Oštećuje cijelo zrno i to polaganjem jaja u jezgro zrna. Pored razvoja u zrnu uspiješno se razvija u brašnu, prekrupi i grizu. U toku godine može imati 3-4 i više generacija, zavisno od povoljnih uslova za razvoj štetočine.

Žižak žita (Sitophilus granarium)

Žitni moljac (Sitotroga cerealella) jedan od najopasnijih štetočina, poznat po tome što pričinjava štete na kukuruzu. Štete se ogledaju u znatnom smanjenju težine zrna i ovakvo zrno gubi upotrebnu vrijednost. Ima 2 do 4 generacije godišnje.

Žitni moljac (Sitotroga cerealella)

MJERE SUZBIJANJA

Mjere suzbijanja štetnih insekata u skladištu se ogledaju u sprovođenju preventivnih mjera: higijensko čišćenje i krečenje zidova i skladišnih prostora, uklanjanje zaostalih zaliha žitarica. Redovno održavanje skladišta i kontrola uskladištenog zrna je osnovna mjera borbe protiv ovih štetočina. Potrebno je unositi u skladište zdrave žitarice koje imaju manji postotak vlage, ispod 12%.

Hemijske tretmane praznih skladišta ima smisla raditi samo ako su prije toga sprovedene pomenute preventivne mjere. Veoma je važno rano otkrivanje prisustva štetočina u skladištu. Za tu namjenu se mogu koristiti feromonske klopke za ranije utvrđivanje prisustva štetočina. Direktne mjere suzbijanja štetočina vrše se primjenom kontaktnih insekticida i fumiganata.

Bitna je dobra isparljivost insekticida koji se koriste za tretiranje skladišta. Za suzbijanje štetočina mogu se primjeniti isnekticidi iz grupe piretroidi (deltametrin) i tri organofosforna insekticida (dihlorvos, malation i pirimifos-metil). Kod tretiranja žitarica preporučuje se preventivno tretiranje jer sredstva koja se primjenjuju za tu namjenu ne suzbijaju insekte u zrnu nego samo one insekte koji su van zrna.

Izvor: pssrs.net

PROČITAJTE:

Kako skladištiti pšenicu nakon žetve?

Kako zaštiti pasulj od žižka?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI