Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePogledajte 9 ukrasnih biljaka koje najbolje rastu u vodi

Pogledajte 9 ukrasnih biljaka koje najbolje rastu u vodi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uopšteno, najbolji kandidati su biljke s jakim, drvenastim stabljikama. U okviru ove vrste postoji mnogo biljka, pa čak i cvjetnica. Neke mogu dugo godina živjeti u spremniku s vodom, dok druge jedva dožive jednu godinu. Sve zavisi od životnog ciklusa biljke. Osim toga, najbolje mjesto za staviti biljku u kući je u blizini prozora, ali bez direktnih zraka Sunca.

Srećni bambus (Dracaena braunii)

Srećni bambus možete vidjeti svuda: u domovima, restoranima, prodavnicama itd. Smiješno je da, uprkos svom imenu, nema nikakve veze sa bambusom, to je dracena i raste bez poteškoće potopljena u vodi.

Potos (Epipremnum aureum)

Potos je tropska biljka koja se vrlo dobro prilagođava unutrašnjosti doma i hidrokulturi, samo treba da stavite kraj stabljike u vodu i za nekoliko sedmica počeće puštati korijenje.

Spatifilum (Spathyfillum)

Spatifilum je jednostavna biljka koja se bez problema može kultivisati u vodi. Ima intenzivno vrlo zeleno lišće i proizvodi atraktivno bijelo cvijeće.

Filadendron (Philodrendon scandes)

Postoje mnoge vrste filadendrona koje su prilagođene uzgoju u vodi, ali filadendron penjačica je ona koja najbolje odgovara hidrokulturi, listovi su vrlo lijepi, srcoliki i svijetlozeleni. Još jedna dobra stvar je da im ne treba puno svjetla.

Sobni puzavac, tradeskancija (Tradescantia)

Bilo koja od mnogobrojnih sorti ove biljke vrlo se jednostavno razmnožava u vodi, samo treba da izrežete oko deset centimetara stabljike i umočite jedan kraj u čašu vode.

Bršljan (Hedera)

Bršljan se takođe može uzgajati samo s vodom, postoji mnogo vrsta, a najbolje za hidrokulturu su oni s malim listovima.

Singonij (Syngonium)

Singonij je još jedna biljka koja se koristi za ukrašavanje naših domova, a takođe je pogodna za uzgoj samo s vodom.

Tamjan (Plectranthus verticillatus)

Ovo je još jedna biljka vrlo jednostavna za uzgoj ovom metodom. Nakon što uronite korijen, brzo raste i postaje gusta i lijepa biljka.

Aglaonema (Aglaonema)

Aglaonema je vrlo popularna biljka u zatvorenim prostorima.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI