Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKOKOSOVA VLAKNA - Supstrat za jake i zdrave biljke!

KOKOSOVA VLAKNA – Supstrat za jake i zdrave biljke!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kokosova vlakna To je jedna od podloga koja je u posljednje vrijeme sve modernija. Puno je lakši od treseta, a ujedno je i ekološkiji jer jedna kokosova palma daje veliku količinu voća, odakle dolazi i ovo zanimljivo izdržavanje vaših biljaka. Ali što je to i kako se koristi? Kakva svojstva ima?

U ovom ćemo vam članku reći sve što trebate znati o kokosovim vlaknima i njihovim svojstvima.

Što su kokosova vlakna?

Ovaj supstrat jedan je od preporučljivijih za terarije, gredice, palme, hortikulturne biljke … ukratko, za sve vrste biljaka, osim za mesožderke (mogao bi se dobro snaći samo s Nepenthesom i uvijek pomiješan s plavim tresetom). Kao što to samo pokazuje, potiče od kokosa, koji je plod ploda Cocos nucifera.

Njegova svojstva su:

  • PH između 5,5 i 6,2, što je pogodno za većinu usjeva.
  • Sposoban je zadržati hranjive sastojke i postupno ih oslobađati. Osim toga, pomaže u izbjegavanju problema uzrokovanih pretjeranim đubrenjem.
  • Zadržava vodu; zapravo, njegova vlakna djeluju kao da je spužva, pa možete uštedjeti na vodi za navodnjavanje, nešto što uvijek dobro dođe?
  • Olakšava razvoj korijena, jer vrlo brzo može dati ili apsorbovati toplinu.
  • Održava pravilnu ravnotežu između zadržavanja vode i prozračnosti, čime se izbjegavaju problemi proizašli iz viška vlage.

Ako govorimo o granulometriji, ona postoji u tri vrste: fina (koja izgleda poput normalne zemlje), gruba (koja je mali komad) i iver (nešto veći komadi). U povrtarstvu se finoća koristi prije svega, jer ona daje najbolje rezultate u usjevima.

Pročitajte: Malčiranje smanjuje potrebu za zalivanjem

Glavne osobine

To je vrsta supstrata koja je savršena za upotrebu u gredicama, terarijumima, hortikulturnim biljkama, palmama i drugim vrstama biljaka. Jedino ograničenje koje ima u svojoj upotrebi je kod biljaka mesoždera. Poboljšavanjem razvoja korijena uspijeva održavati ravnotežu kako bi imao bolju prozračnost i sposobnost zadržavanja vode. To sprječava biljku da ima bilo kakav problem u smislu viška vlage.

Jedan je od najbogatijih supstrata hranjivim materijama koje biljke asimiliraju. Biljke trebaju hranjive sastojke koje mogu lako apsorbirati i koje pružaju ono što im je potrebno za napredak.Ima visok udio vitamina A i C te elemenata u tragovima. Među tim elementima u tragovima nalazimo vanadijum i molibden. To dvoje pomaže bakterijama koje fiksiraju azot da budu aktivnije. Među ostalim elementima u tragovima u manjem omjeru nalazimo mangan, nikal, bakar, natrijum, titan i olovo.

Pročitajte: Kako boja folije za malčiranje utiče na gajene biljke

Kako se koriste kokosova vlakna?

Supstrat je jedan od najčešće preporučenih da biste imali savršene biljke. Međutim, obično se ne koristi sam, jer nema vlastitih hranjivih sastojaka. Stoga se mora miješati s organskim đubrivima, poput glista humusa, kako bi mogla prekrasno rasti. Omjer je 6:4 (60% kokosovih vlakana i 40% odljeva od crva). Ovom smjesom dobićete idealnu hranu za svoje voljene biljke.

Kokosova vlakna možete kupiti u gotovo bilo kojem specijalnom vrtnom centru.

Prednosti njegove upotrebe

Među prednostima koje se mogu dobiti korišćenjem kokosovih vlakana u našim biljkama nalazimo opštu korist. Mora se imati na umu da se kokosova vlakna ne mogu sama koristiti kao supstrat, jer nemaju vlastite hranjive sastojke. Idealno je da se na taj način pomiješa s nekom vrstom organskih supstrata, poput humusa šiljastih crva, tako dobijamo prilično hranjivu smjesu za naše biljke.

Analiziraćemo jednu po jednu prednosti korišćenja ove podloge u odnosu na druge:

  • Pomaže u jačanju korijena: budući da ima veliku snagu prozračivanja, pronalazimo bolje okruženje za ispravan razvoj korijena. Zahvaljujući kokosovim vlaknima, tlo također poboljšava svoju opću strukturu i olakšava razvoj i rast korijena.
  • Zdravije i jače biljke: kokosovo vlakno je vrsta podloge koja ima izolacijski karakter. Tome dodamo njegovu prozračnost i dobijamo proširenu zaštitu korijenja od prekomjerne vlage. Gotovo svako slabljenje koje korijenje može pretrpjeti po cijenu napada štetnika ili gljivica može se smanjiti ovom podlogom. Još jedna prednost ovog dijela je što velikom brzinom smanjuje toplinu do korijenja. Na taj način možemo automatski regulisati temperaturu vrtnih biljaka na prirodan način.
  • Poboljšati usjeve na održiviji način: smanjenim gubicima vode možemo optimizirati navodnjavanje i, prema tome, smanjiti količinu vode koju koristimo. To će pomoći smanjiti uticaj na okolinu štednjom vode i dobrim upravljanjem tim resursom.
  • Rješava probleme vodenog stresa u biljkama: biljke su pod stresom vode kad su ljeta vrlo vruća. Problem sistema navodnjavanja je taj što postoje dijelovi na kojima biljka najviše pati. To može uticati na razvoj cvijeća i plodova. S kokosovim vlaknima moći ćemo izbjeći bilo kakvu zbrku prilikom zalivanja i koja toliko utiče na nas. Zahvaljujući kokosovim vlaknima, biljka će imati brzu rehidraciju. Jedna od primjena koju je proširio je ta da se može koristiti kao profilaksa.
  • Olakšava i osigurava apsorpciju mineralnih soli i vitamina: ne samo da osigurava vitamine, već pomaže i da ih apsorbuje. Kada se beru s morske obale, kokosova vlakna puna su mineralima.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI