Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoNAJSIGURNIJI način rezidbe – Ostavljanje pupoljka na kretanje

NAJSIGURNIJI način rezidbe – Ostavljanje pupoljka na kretanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rezidba kao kao najvažnija pomotehnička operacija veoma je važna za kvalitet i količinu prinosa. Rezidbu treba shvatiti ozbiljno, jer od nje zavisi prinos naredne sezone, a prije početka posla treba ustanoviti potencijalnu rodnost.

Kojim intenzitetom orezati voćno stablo je pitanje na koje svaki voćar mora dati što precizniji odgovor. Svjedoci smo da nijedna proizvodna godina ne liči na predhodnu i da se uslovi u kojima se biljke razvijaju i plodonose od godine do godine veoma razlikuju.

Otuda je praktično nemoguće standardizovati način i intenzitet rezidbe koji bi bio nepromenjiv. Zato je od velike važnosti da se prije početka rezidbe ustanovi potencijalna rodnost, odnosno stepen diferencijacije rodnih elemenata. Osnovne pokazatelje rodnosti možemo ustanoviti još u jesen pregledom cvjetnih pupoljaka, ali za to su nam potrebne lupe jačeg uvećanja ili binokulari i naravno dobro poznavanje građe cvjetnih začetaka.

Jedan od najprostijih, ali i najsigurnijih načina za to je stavljanje pupoljaka na kretanje. Ova metoda se izvodi tako što se na 3-4 nedelje pre planiranog početka rezidbe (obično sredinom januara) uzmu uzorci 2 i 3- godišnjih rodnih grana sa svake sorte posebno i stave u posude sa vodom tako da presjeci budu uronjeni par centimetara u vodu. Posude se ostave da stoje na sobnoj temperaturi (22-25°C) uz redovno mijenjanje vode i povremeno zanavljanje presjeka.

Nakon 15-20 dana iz rodnih pupoljaka razviće se cvetovi čijim pregledom možemo ustanoviti da li su u njima prisutni svi rodni elementi (tučak, plodnik, prašnici), koji je prosečan broj cvetova u cvastima i broj cvasti na rodnim granama, kao i njihovu krupnoću koja nam ukazuje na rezervu hraniva koja direktno može uticati na stepen oplodnje i budući rod.

Ukoliko smo pregledom ustanovili neke manjkavosti u pogledu pobrojanih parametara ili pak nedovoljan broj cvjetova, rezidbu treba usmjeriti ka ostavljanju većeg broja rodnih grana uz favorizovanje onog tipa rodnih grana na kojima smo uočili veći procenat kvalitetnijih cvjetova. I obratno, ako je stepen diferencijacije dobar i sa izraženom energijom cvjetanja, rezidba može biti intenzivnija ali uz potpuno poštovanje pravila sortne rezidbe.

Autor: Momir Nedić, dipl.inž.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

PROČITAJTE:

5 najboljih makaza za orezivanje voća po mišljenju iskusnih članova voćarskih facebook grupa

Orezivanje voćaka u samo 3 koraka!

Da li je bolje orezati voće početkom zime ili kasnije?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI