Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

Koje biljke vole talog kafe?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bez obzira na to konzumirate li je tek povremeno ili pak pijete šoljicu dnevno, kafa je jedan od najpopularnijih napitaka. Međutim, nakon kuvanja kafe ostaje i onaj neprivlačan ostatak: talog. Šta uraditi s njim? Većina će ga odmah baciti u smeće, stoga je dobro za ubuduće znati da talog može pomoći vašem domaćinstvu i vrtu. 

Koje biljke vole talog kafe?

Talog kafe može se koristiti za podsticanje rasta samo određenih vrsta biljaka. Mnoge biljke koje više vole kiselije tlo mogu se okoristiti svježim talogom kafe umiješanim u njihovo tlo. Međutim, budite oprezni s tim gdje stavljate kafu. Dok neke biljke uspijevaju na manje kiselu tlu, druge na njemu neće toliko dobro rasti.

Postoji više vrsta cvijeća kojemu odgovara kiselo tlo, čijem stvaranju pogoduje talog od kafe. Hortenzije, ljiljani i rododendroni cvjetnice su koje uspijevaju kada dodate talog kafe u njihovo tlo. Iskusni vrtlari znaju da talog kafe ne utiče samo na poboljšanje kvalitete tla već i na promjenu boje cvijeta. Na primjer, ako dodate talog kafe u tlo oko hortenzije, boja njenih cvjetova može se promijeniti u jarko plavu, bez obzira na to koje su boje izvorno cvjetovi bili.

Biljke koje više vole kiselo tlo (dobijeno dodavanjem taloga kafe):

  • hortenzije
  • rododendroni
  • ruže
  • voćke, kao npr. borovnica
  • korjenasto povrće, npr. mrkve i rotkvice.

Talog od kafe može pomoći i vašim zasadima povrća. Usjevi mrkve i rotkvica jako dobro rastu kada njihovu tlu za vrijeme sadnje dodate talog kafe. Jednako tako i voćke kao što su grmovi borovnica mogu profitirati. Međutim, talog od kafe mora se nanositi vrlo pažljivo. Iako mnogim biljkama pomaže u rastu, drugim biljkama može štetiti. Talog kave ima alelopatska svojstva koja pomažu suzbiti korov. Međutim, to može štetiti biljkama kao što je paradajz.

Izvor: zenavrsna.com

PROČITAJTE:

Ne bacajte talog od kafe: Možete ga iskoristiti na 7 super načina

Kako da napravite tečno organsko đubrivo od koprive

Evo šta se dešava kada prospete TALOG KAFE u baštu!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI