Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeČaj od šipka - Da li ga ovako pripremate?

Čaj od šipka – Da li ga ovako pripremate?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da li ga kuvati ili ne, vječita je dilema vezana za čaj od šipka. Prema uputstvu čuvenog dr Jovana Tucakova, prije svega, važno je napomenuti da šipak tek prije upotrebe treba usitniti, jer se u cijelom plodu bolje čuvaju ljekoviti sastojci.

Priprema čaja

U hitnim slučajevima i kada želite samo prijatan napitak, kašiku šipka prelijte sa dva do tri decilitra ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji 15-20 minuta, a nakon toga procijedite i po želji zasladite domaćim medom. Međutim, ako želite da iz njega izvučete što više ljekovitih sastojka (vitamina, provitamina, kiselina, tanina…), ostavite ga da odstoji poklopljen najmanje 1 do 2 sata, pa tek onda procijediti.

Zdravstvene prednosti šipka

Novija istraživanja su pokazala da bi šipak mogao da pomogne ublažavanju bolova i povećanju pokretljivosti zglobova zahvaćenih artritisom. Takođe, ustanovljeno je da se u osušenom šipku, a i u proizvodima dobijenim prerađivanjem ovih plodova, može zadržati znatan dio tog inače nestabilnog vitamina.

Šipak je pored toga bogat izvor karotina i vitamina P. U šipku ima još i vitamina E i vanilina, od čega zdrobljene koštice imaju ugodan miris. Zbog vitamina C šipak služi kao sredstvo za jačanje imuniteta. Šipak sadrži i treslovine koje imaju sposobnost stezanja, a to olakšava probleme sa prolivom, posebno onima koji je izazvan groznicom.

Pektini i organske kiseline iz šipka imaju diuretički učinak, a organske kiseline podstiču izlučivanje sokova za varenje te tako ublažavaju gastritis. Osobe kod kojih lako dolazi do skupljanja pjeska i kamenca u bubrezima ili mokraćnom mjehuru trebalo bi duže da piju čaj od šipka.

PROČITAJTE:

SVEMOGUĆI ŠIPAK: Kad vidite šta sve liječi, odmah ćete ga nabaviti

Spriječite prehladu, upalu sinusa i glavobolje pomoću šipka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI