Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKako da napravite tečno organsko đubrivo od koprive

Kako da napravite tečno organsko đubrivo od koprive

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jedno od najboljih i najkorisnijih tečnih organskih đubriva koje možete sami napraviti, a uz to je i besplatno je đubrivo od koprive. Besplatna organska đubriva su ustvari svuda oko nas, samo je potrebno malo više da obratimo pažnju na prirodu koja nas okružuje.

Kopriva je jedna od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka, a raste gotovo u svim krajevima. Kopriva je i ljekovita i jestiva biljka, bogata je mineralima, najviše gvožđem, kao i azotom koji je najvažnija hrana za biljke. Kopriva je ujedno i odličan insekticid. Insekticidna svojstva ovog rastvora nestaju postepeno vremenski, pa ga treba koristiti istog dana.

Priprema đubriva

Za pravljenje tečnog đubriva prvo je potrebno pripremiti staro drveno bure ili plastično. Odabrati posebno mesto za stavljanje ove posude u dvorištu, jer se tokom fermentacije ovog đubriva razvija neprijatan miris.

Sa mjesta koja nisu blizu saobraćajnica treba pokositi 1 kg koprive tokom faze cvjetanja, staviti u bure i naliti 10 litara kišnice. Potrebno je dobro pritisnuti biljke tako da cijela masa bude dobro prekrivena vodom. Bure držati na suncu i prekriti sa gazom ili mrežicom kako insekti i sitne životinje ne bi upadale unutra.

Na površini će se vremenom pojaviti pjena, a nakon prestanka vrenja osjetiće se prodoran miris. Ovaj jak miris može se ublažiti dodavanjem manje količine kamenog brašna. Prvih nedelju dana treba ostaviti da miruje, a nakon toga svakodnevno drvenim štapom promješati ovaj rastvor. Kada tečnost prestane da pjeni, potrebno je procijediti ovo đubrivo (od 1-3 nedelje je potrebno da prođe u zavisnosti od temperature vazduha). Tečnost će biti tamne boje, neprijatnog mirisa. Procjeđeni dio koprive treba staviti u leje ili dodati u kompost. Ljeti, u vrijeme intenzivnog rasta i razvoja, povrće se ovim đubrivom  može zalivati jednom nedeljno.

Tečno đubrivo dobijeno od koprive dodaje se biljkama u srazmeri:

1 : 10 – đubrivo / voda – primjena u zalivanju zemljišta
1 : 50 – đubrivo / voda – primjena folijarno preko lista

Izvor: victorialogistic.rs

PROČITAJTE:

Tečna organska đubriva

Prihranite vaše cvijeće KVASCEM

Koje djubrivo donosi najveće prinose?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI