Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKoje biljke saditi uz paradajz - Savjeti za prirodno đubrenje i iskorištavanje...

Koje biljke saditi uz paradajz – Savjeti za prirodno đubrenje i iskorištavanje prostora

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uzgoj povrća u vrtu zahtijeva ne samo dobro pripremljeno tlo i redovno zalijevanje, već i pažljivo planiranje gdje i što posaditi. Kada je riječ o uzgoju paradajza , postoji nekoliko biljaka koje se pokazalo da imaju pozitivan učinak na rast i razvoj te ukus ploda. Jedna od takvih biljaka je bosiljak, koji ne samo da pruža aromatični dodatak jelima, već može pomoći i u sprečavanju preranog cvjetanja i povećati broj listova. Neven je također dobar izbor jer djeluje kao prirodna zaštita i potiče rast, dok se krompir, krastavci i komorač trebaju izbjegavati zbog negativnih učinaka na rast paradaiza. Čitajući dalje, možete saznati više o tome koje biljke mogu biti korisne kao prirodno đubrivo ili kako iskoristiti prostor oko paradaiza.

Pored svake sadnice paradaiza poželjno je posaditi tri sadnice bosiljka. Berete li redovno vrhove bosiljaka, razgranat će se i proizvesti više aromatičnih listova, a neće prerano otići u cvijet.

Prema iskustvima biovrtlara i neven na paradaiz djeluje kao prirodna zaštita te pospješuje njegov urod. Neven je ujedno i ljekovita biljka. Dobar za paradaiz je i bijeli luk koji odbija crvenog pauka (koprivinu grinju), piše 24sata.hr.

Pored paradaiza dobro je saditi i niski grah ili crni azuki-grah jer grahorice fiksiraju azot u tlu i čine ga dostupnim korijenju paradaiza te tako služe kao prirodno đubrivo. Visoki grah i grašak ipak ne treba saditi kraj paradaiza jer se može zaplesti oko njega i zagušiti ga.

Mrkva povoljno djeluje na paradaiz, ali posađena ispod njega stvorit će sitnije korijenje.

Loši za paradaiz su krompir, krastavci i komorač jer izlučevine njihovog korijenja negativno djeluju na rast paradaiza. Paradaiz je podložan i sličnim bolestima kao krompir i kukuruz, zato bi te biljke trebalo saditi dalje. Paradaiz ne treba saditi ni blizu paprike jer se te biljke takmiče za hranjiva. Ispod paradaiza dobro je saditi i zelenu salatu, cikoriju, korabicu, rotkvu, spanak, peršin, poriluk ili kupusnjače – tako ujedno se bolje iskorištava prostor oko paradaiza koji raste u visinu.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI