Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoGubar - Opasna štetočina šumskog drveća i voćnjaka

Gubar – Opasna štetočina šumskog drveća i voćnjaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gubar (Lymantria dispar) je polifagna štetočina šumskog drveća, ali napada i voćne vrste poput jabuke, šljive, dunje, trešnje i druge zasade koji su u blizini šuma.

Povremeno se gubar masovno javlja u godinama gradacije, a jedna gradacija može trajati 3-5 godina. Štetne prave gusenice koje kada se prenamnože izazivaju golobrst u šumama i voćnjacima.

Stabla koja u nekoliko godina uzastopno dožive golobrst i defolijaciju fiziološki slabe, izostaje prirast i plodonošenje, suše se i propadaju.

Ova štetočina prezimljava u stadijumu jaja. Jaja se nalaze u jajnim leglima koja su prekrivena dlačicama sa ženkinog trbuha skrivena na deblu ili granama.

Pročitajte: Do kada nije kasno orezivati voćke?

Poslije piljenja gusjenice se hrane mladim lišćem, lisnim i cvjetnim pupoljcima. Mlađi larveni stupnjevi se hrane izgrizajući list u vidu rupica, a stariji larveni stupnjevi gusenica najprije po obodu pa sve do glavnog nerva izgrizaju cijeli list. Ispredaju svilene niti pomoću kojih ih vjetar nosi na druga stabla. Na kraju razvića prave zapredak od svilenih niti i lišća gdje se preobražavaju u lutku, a kasnije u leptira.

Poslije piljenja gusenice se hrane mladim lišćem, lisnim i cvjetnim pupoljcima. Mlađi larveni stupnjevi se hrane izgrizajući list u vidu rupica, a stariji larveni stupnjevi gusenica najprije po obodu pa sve do glavnog nerva izgrizaju cijeli ist. Ispredaju svilene niti pomoću kojih ih vjetar nosi na druga stabla. Na kraju razvića prave zapredak od svilenih niti i lišća gdje se preobražavaju u lutku, a kasnije u leptira.

Pročitajte: Borba protiv suše: Kako sačuvati povrće i voćke u vrtu bez navodnjavanja

Na smanjenje brojnosti gusenica gubara naročito u godinama gradacije utiču prirodni neprijatelji predatori i paraziti. U cilju suzbijanja i smanjenja brojnosti značajno je mehaničko uklanjanje jajnih legla.

Hemijsko suzbijanje je najefikasnije kad se sprovodi u vrijeme dok su gusjenice u mlađim stadijumima razvića nekim od registrovanih insekticida.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI