Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaPrirodna zaštita usjeva: Smanjite korištenje pesticida uz pomoć bubamara

Prirodna zaštita usjeva: Smanjite korištenje pesticida uz pomoć bubamara

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bubamare su insekti koji su poznati po svom karakterističnom izgledu i vrlo korisnoj ulozi koju igraju u ekositemu. Ovi šareni insekti su često simbol sreće i dobrog izgleda, ali mnogi ljudi ne znaju koliko su zapravo korisni u borbi protiv štetočina u poljoprivrednim usjevima i vrtovima. Bubamare su poznati kao prirodna kontrola populacije štetočina, a njihovo prisustvo u vrtu može pomoći u smanjenju korištenja pesticida. U ovom tekstu ćemo detaljnije istražiti ulogu bubamara u ekositemu i kako ih privući u vaš vrt kako bi vam pomogli u zaštiti biljaka.

Bubamare mogu pomoći u zaštiti voća i povrća od štetočina koje napadaju voće. Bubamare se hrane različitim vrstama štetočina, kao što su lisne vaši i grinje, koje mogu oštetiti lišće i plodove voća i povrća. Kada se populacija štetočina poveća, bubamare će se pojaviti i početi jesti ove štetočine, pomažući u održavanju njihove populacije na prihvatljivim razinama.

Postoje i druge vrste insekata koje pomažu u borbi protiv štetnika, kao što su različite vrste pčela, osa i stršljenova, ali bubamare su često najučinkovitije. Odrasli insekti pojedu 40-50 biljnih vaši dnevno, odnosno do 3000 tokom svog života, a larva pojede i do 600 biljnih vaši. Odrasla bubamara pojede 30-40 grinja na dan, 90 odraslih štitastih vaši i do 300 larvi štitastih vaši. Larve bubamare, čiji razvoj traje 3 do 5 sedmica, dnevno pojedu čak 20 do 30 lisnih vaši, stoga su bubamare jako korisne u suzbijanju ovih štetnih insekata.

Larva bubamare
Foto AgroSavjet: Larva bubamare

Bubamare su korisne jer se hrane različitim vrstama štetnika, a također su brzi u širenju i preuzimanju kontrole nad štetnikom.

Kako bi se privukle bubamare u voćnjake i povrtnjake, mogu se posaditi biljke koje privlače ove insekte, kao što su lucerka, detelina i kadulja. Također je važno izbjegavati upotrebu pesticida koji mogu oštetiti ili ubiti korisne insekte poput bubamara. Dakle, bubamare mogu pomoći u zaštiti voćaka i povrtnjaka, ali je važno osigurati prikladno okruženje za njih i izbjegavati korištenje pesticida koji ih mogu ugroziti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI