Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKoje balkonsko cvijeće voli hlad, a koje sunce - Kako da izaberete...

Koje balkonsko cvijeće voli hlad, a koje sunce – Kako da izaberete prave biljke za vašu terasu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako imate želju da vaša terasa izgleda rakošno od proljeća do jeseni, prilagodite biljke koje sadite položaju u kome se ona nalazi.

Kada birate cvijeće za balkon, trebalo bi obratiti pažnju na nekoliko važnih stvari, budući da nisu sve biljke prikladne za svaki prostor. Naime, neko cvijeće traži više sunca, dok drugo bolje uspijeva u hladu.

Ako imate želju da vaša terasa izgleda rakošno od proljeća do jeseni, prilagodite biljke koje sadite položaju u kom se ona nlazi.

Pročitajte: Infuzija za cvijeće od koje će rasti kao ludo, a pravi se od samo dva sastojka

Ukrasno, balkonsko cvijeće uglavnom voli sunce, ali bi trebalo razlikovati biljke koje dobro podnose sunce i one kojima je sunčeva svijetlost neophodna da bi živile i cvjetale. Ukoliko je vaša terasa osunčana tokom većeg dijela dana, onda su za nju idealne biljke poput petunije, muškatle, pustinjske ruže i verbene.

Petunije su jedno od najpopularnijih i najzastupljenih balkonskih cvjetnica. Najbolje uspijevaju na osunčanim mjestima koja su zaštićena od vjetra. Odgovaraju im i djelimično osjenčena mjesta. Zahtjevaju redovno zalivanje, a bolje će cvjetati ako im redovno uklanjate osušene latice.

Muškatle su takođe cvijeće popularno za terasu, a jednostavne su i prilagodljive za gajanje. Ako ih čuvate na adekvatan način u toku zime, mogu opstati godinama. Vole direktno sunce, toplotu i traže umjereno zalivanje.

Pustinjska ruža voli sunčana, topla mjesta, a ne prija joj hladniji vazduh, jer može da ugrozi njen opstanak. Ova biljka zahtjeva redovno zalivanje, ali tek kada zemlja u saksiji postane skroz suva.

Verbena je možda najzahvalnija za uzgajanje, jer je prilično otporna, dobro podnosi visoke temperature, čak i sušu, a ne smeta joj ni direktno sunce. Zalivanje joj je potrebno kada se zemlja potpuno osuši. Ako želite da duže cvjeta, krajem jula je obavezno orežite.

Pročitajte: Lako se uzgaja, uspijeva na terasama i baštama – Proljećno cvijeće najšarenijeg izgleda

Biljke kojima više prijaju hladovina i balkoni u sjenci

Ako je tokom većeg dijela dana na vašoj terasi hladovina, izaberite biljne vrste poput lijepog  jove, begonije, fuksije i raskošnog bršljana.

Lijepi jova spada u veoma popularne ljetnje biljke, jer cvijeta tokom cijele sezone. Lak je za uzgajanje, traži minimalnu njegu, a ne podnosi direktno sunce. Međutim, nemojte ga držati ni u dubokom hladu, jer će prestati da cvjeta. Njemu najviše odgovaraju balkoni koji su u sijenci. Ne bi trebalo svakodnevno da ga zalivate, već svaki drugi dan.

Begonija takođe najbolje uspijeva na sjenovitim mestima. Traži redovno zalivanje, ali je potrebno paziti da voda ne ide po listovima i cvjetovima, kako ne bi došlo do razvoja gljivičnih bolesti. Ova biljka ne voli promaju, a ni hladan vazduh.

Fuksija je nepravedno zapostavljeno balkonsko cvijeće koje voli hlad. Krase je zanimljivi i dekorativni cvjetovi, a njene stabljike dostižu dužinu od nekoliko metara i vrlo se brzo granaju i šire. Fuksija voli mjesta koja su osunčana samo rano ujutru, potrebno joj je malo svjetlosti  tokom dana. Veoma je važno da je redovno zalivate; zemlja u koju je zasađena ova biljka nikada ne bi trebalo da bude suva.

Bršljan je poznat kao šumska biljka, pa je prirodno da voli sijenku, kao i mnogo vlage, zbog čega ga je ljeti potrebno obilno zalivati.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI