Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeInfuzija za cvijeće od koje će rasti kao ludo, a pravi se...

Infuzija za cvijeće od koje će rasti kao ludo, a pravi se od samo dva sastojka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Infuzija za cvijeće – Ovim rastvorom možete zalivati ili prskati biljke, jednom sedmično za najbolje rezultate.

Nije tajna da biljke, posebno u fazi rasta, trebaju dodatnu njegu, prije svega redovnu prihranu, no, ako vidite da vaše biljke posustaju posegnite za receptom od kojeg će momentalno živnuti. Baš zbog toga kolokvijalno se naziva i infuzijom za biljke.

Tu dolazimo do dobro čuvane tajne, naime, aspirin, osim što se koristi u medicinske svrhe, može poboljšati i rast biljaka te im pomoći da se oporave.

Pročitajte: Kako voda od banane može naštetiti biljkama?

Razlog tome je salicilna kiselina koja pomaže u rastu biljaka.  Aspirin je koristan za sve vrste biljaka, bilo da ih uzgajate u dvorištu ili u teglicama na balkonu.

Sve što vam je potrebno za ovu infuziju jedna je tableta aspirina i decilitar destilovane vode. Izmrvite tabletu i ubacite u vodu, miješajte sve dok se ne otopi. Ovom otopinom možete zalivati ili prskati biljke, jednom sedmično za najbolje rezultate.

Ova otopina pozitivno će djelovati na razvoj korijena, omogućuje cvijeću da bude raskošnije i bujnije, spriječava pojavu gljivica, a ova otpina odlična je i za rezano cvijeće. Samo je dodajte u vazu želite li da vam buket duže potraje.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI