Nedjelja, 4 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKineski limunovac - Plod sa pet ukusa

Kineski limunovac – Plod sa pet ukusa

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kineski limunovac – lat.(Shizandra chinensis) – U svojoj postojbini, ova neobočna biljka ima naziv “plod pet ukusa”. 

Raste u tajgama Dalekog istoka, na lijani smaragdno zelenih listova. Stabla joj dostižu visinu od 15m i spiralno se ovijaju oko visokog drveća. Pri najmanjem pritisku na list, koru ili korijen biljke, ona ispušta miris limuna, pa je po njemu i dobila ime.

Ova stepska ljepotica u proljeće se okiti mirisnim, bijelim cvijetovima, a njeni plodovi se u jesenjem pejzažu šume crvene kao svijetla lampiona. Na mjestima gdje nema drveća, limunovac se prilagođava sredini i raste u obliku žbuna.

Naziv “plod pet ukusa” sasvim mu pristaje: pulpa ploda je kisela, kožica slatka, sjemenje je neprijatnog ukusa koji peče, čitav plod je slankast, a njegova svojstva su zadivljujuća.

U drevnim ljekarskim spisima za limunovac se tvrdi da “spriječava odliv snage i daje očima osobit blijesak”. Stepski lovci na Dalekom istoku odvajkada koriste sušeni plod limunovca u cjelodnevnom gonjnju zvijeri. Umjesto teškog prtljaga sa hranom oni nose samo šaku-dvije limunovca u kožnoj vrećici. To im daje snagu i bodrost da budu u pokretu bez prestanka i bez uzimanja druge hrane.

I danas se limunovac koristi kao sredstvo za obnavljanje energije i tonizujuće sredstvo. U kineskog farmakologiji on je svrstan u lijekove prve kategorije.

Ljekovitost limunovca

Propisuje se protiv dizenterije, gonoreje, bronhitisa, bronhijalne astme, prehlada i morske bolesti. U kombinaciji sa drugim sredstvima, limunovac se uspiješno primjenjue kod neurastenije i impotencije.

Lovačka priča o tome da limunovac poboljšava vid pokazala se kao sasvim tačna: već od I svjetskog rata piloti su dobijali preparate od ove biljke radi izoštravanja vida u noćnom letu i brže adaptacije oka na tamu.

Kineskim limunovac stimuliše aktivnost centralnog nervnog sistema, ali pritom ne iscrpljuje nervne ćelije. Preparati od limunovca se posebno preporučuju osobama koje rade teške fizičke ili intelektualne aktivnosti, zatim vozačima i svima od kojih se zatjeva duga budnost i koncentracija.

Upotreba ove na Istoku tako omiljene biljke prevazilazi usko medicinsko područje: ona se koristi i u prehrambenoj industriji, za proizvodnju bezalkoholnih, osvježavajućih napitaka, konditorskih proizvoda, sokova, džemova i marmelada.

Zbog svoje ljepote, limunovac se gaji kao dekorativna biljka.

Iskustva sa ovom, ne previše zatjevnom biljkom, pokazuju da se ona može gajiti i u Evropi.

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

7 vrsta voća koje možete uzgojiti u svom dnevnom boravku

Rujevina – Spas za bubrege, prostatu i urinarne infekcije

KORA OD NARA kao lijek – Evo kako da je koristite

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI