Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeRujevina – Spas za bubrege, prostatu i urinarne infekcije

Rujevina – Spas za bubrege, prostatu i urinarne infekcije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rujevina je izuzetno ljekovita biljka, te se zbog toga koristi za čišćenje organizma i mnogih drugih problema. Potražnja za rujevinom, kako čajem tako i kapima biva svakodnevno sve veća, jer su se mnogi uvjerili u njena pozitivna dejstva.

U nastavku teksta ćemo se prvo pozabaviti gdje pronaći drvo rujevine, koja su njena korisna svojstva, te kako napraviti čaj od rujevine.

Gdje pronaći drvo rujevine

Najviše je rasprostranjena na području južne Evrope, zapadne i središnje Azije. Obično raste na sunčanim do polusvjetlim, toplim mjestima, na suhim tlima, u listopadnim šumama i šikarama sve do 1600 m nadmorske visine. Zbog dobro razgranatog korijena dobro veže tlo.

Kako izgleda drvo rujevine?

Riječ je o ukrasnom listopadnom drvetu, koje raste u formi malog, razgranatog drveta ili većeg žbuna. Pojedini oblici znaju narasti i do visine od 5 metara. Ima veoma jaku koru, koja ulazi u zemlju do jednog metra.

Listovi rujevine su sa unutrašnje strane zelene boje.

Njena ljekovita svojsta pročitajte u nastavku teksta:

Korisna svojstva rujevine:

još koristi:

Rujevina za bubrege

Kada govorimo o našoj zemlji, drvo rujevine se najviše upotrebljava za bubrege, kamen u bubregu, kao i za mokraćne kanale i prostatu. Ono što je zanimljivo, da istu konzumiraju kako bolesne, tako i zdrave osobe, radi preventive.

Rujevina kao antibiotik

U knjizi “Antibiotici iz prirode” biljka rujevina se više puta pominje, i prezentuju se njena antibotska dejstva.

Tako se govori o njenim ljekovitim dejstvima kod afte (ranica u sluznici usta). Preporučuje se ispiranje usta tinkturom rujevine.

Također, česta je upotreba iste kod herpesa, koji se premazuju nerazrijeđenom tinkturom rujevine. Rane, i manje opekline možemo također da mažemo ovom ljekovitom biljkom.

Česta je uporeba i kod upale sluznice, kao i upale zubnog mesa.

Čaj od rujevine (priprema)

Potrebno je da dvije velike kašike usitnjene kore Rujevine staviti u litar hladne vode. Kuhati 5-8 min. a zatim procijediti. Piti 3 puta dnevno po jednu šolju.

Izvor: biomed.ba

PROČITAJTE:

Cvjetovi crvene djeteline – Čaj, sirup i hljeb

Dobričica – Za bubrege i pluća melem bez premca!

DIVLJA MRKVA- Ljekovitost, upotreba, karakteristike

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI