Ponedjeljak, 21 Juna, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako izbjeći pospanost poslije jela!

Kako izbjeći pospanost poslije jela!

Prirodni pad energije koji se događa u poslijepodnevnim satima memorisan je u našem unutarnjem satu. Naime, onoga trenutka kada se probudimo, tijelo počinje otpuštati hormon za spavanje, melatonin, kako bi tijelo ponovno kasnije bilo spremno za san.

Još od 1600-te godine kada je kafa prvi put ušla u evropske apoteke, a zatim i u kafane, njeni korisnici dive se sposobnosti kojom stimuliše mozak.

Ta inijekcija kofeina može čak suzbiti pad mentalnih sposobnosti koji obično doživite posle jela.

Mnogi Amerikanci i Evropljani instiktivno su poslije obroka pili šolju kafe. Sada postoje novi dokazi da je to prirodno sredstvo koje prepisujete sami sebi protiv popuštanja mentalnih sposobnosti što se događa poslije jela, prema psiholizima Univerziteta u Kardifu, Vels.

Kao prvo, istraživači su pokazali da je osjećaj tromosti poslije ručka česta pojava, čak i kada pokušate da ručak ne bude obilan.

Na eksperimentu se 32 muškaraca i žena osjećalo pospano, manje budno, manje bistre glave i manje energično poslije ručka, bez obzira na njegovu količinu. Osim toga, bili su skloni greškama na zadacima koji su zahtijevali neprekidnu pažnju.

Ono što su istraživači željeli da znaju bilo je može li kafa sa kofeinom da djeluje na pad sposobnosti poslije ručka, podizanjem budnosti i pažnje. Odgovor je bio potvrdan. Kafa bez kofeina nije suzbila pad sposobnosti poslije ručka, ali od obične kafe on bi doslovno nestao.

Kod onih koji su poslije ručka popili kafu, trajanje pažnje bilo je mnogo duže zbog čega su mogli da izvršavaju zadatke brže i preciznije.

PROČITAJTE:

Tri dobra razloga zbog kojih bi trebalo da pijete kafu

Da li kafa može da se pokvari?

Da li ste znali kako nastaje najskuplja kafa na svijetu?

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Sladoled od ruže

Sladoled od ruže – Prava ljetna poslastica

Sladoled od ruže - Nježne, mirišljave, romantične, inspirativne ruže su simbol svakog oblika ljubavi. Da li možete da ih zamislite kao ključni sastojak za...