Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKelj pupčar se sada sadi - Evo koji su uslovi neophodni za...

Kelj pupčar se sada sadi – Evo koji su uslovi neophodni za uspijevanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kelj pupčar – Iako su temperature tokom avgusta izrazito visoke, a radovi u povrtnjacima svedeni na minimum ipak ovo je period u godini kad se sade mnoge kupusnjače, a posebno kelj pupčar ili prokulice.

Na području Hercegovine kelj pupčar bolje uspijeva u jesenskim i zimskim mjesecima.

Kelj pupčar će najbolje uspjeti na srednje teškim tlima poput pjeskovito-ilovastog tla. Karakteristika kelja pupčara je da raste dobro i na siromašnom tlu, ali ipak je bolje, prije sadnje, tlo pognojiti organskim đubrivima. Što se tiče izbora mjesta sadnje, kelj pupčar dobro uspijeva na parcelama na kojima je bio krompir.

Voda je vrlo bitan faktor u uzgoju kelja pupčara. Naime, ovo povrće zahtijeva obilje vode pa se svakako preporučuje navodnjavanje, a osobito tokom toplih ljetnih mjeseci. Potrebno je to jer nedostatak vlage čini pupove sitnima i još gorčima, a time i neprikladnima za konzumaciju. Tokom rasta redovno se obavlja navodnjavanje, međuredna kultivacija i jedna do dvije prihrane. Da bi se podsticao rast glavica u pazušcima listova, mora se odrezati vršni pup na biljkama najkasnije do sredine septembra.

Pročitajte: Probajte da uzgojite kineski kupus, lako je, a sada je pravo vrijeme za sadnju!

Sadi se u sklopu 75 x 45 cm (razmak između redova je 75 cm a unutar reda 45 cm). Dvadesetak dana nakon sadnje potrebno je obaviti nagrtanje oko stabljike kako bi mlada biljka bila otporna na vjetrovito vrijeme, a nakon toga i prva prihrana. S primjenom azotnih đubriva u prihrani kelja pupčara treba biti oprezan da se ne produži njegova vegetacija i da „glavičice“ ne ostanu rastresite.

Kelj pupčar ima stabljiku visoku 60-80 cm sa spiralno raspoređenim listovima na dugim peteljkama, koji rastu uzduž stabljike. U pazušcima listova razvijaju se male glavice (pupovi), promjera 3-5 cm. Pod uticajem niskih temperatura ukusnost za jelo mu se povećava.

Briselski kupus, prokelj, prokulice ili kelj pupčar, bez obzira kako ga zvali, spada među najzdravije vrste povrća. Pored brojnih vitamina i minerala koje sadrži (više vitamina C nego u limunu), sadrži fitonutrijente koji su dobro istraženi zbog svojih antikancerogenih svojstava. Najpametnije ga je kuvati na pari jer se tako zadrži više nutrijenata nego nakon kuvanja u kipućoj vodi.

Pročitajte: Sjetva kelja – Dobro podnosi suše i visoke temperature

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI