Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKažu da je ovo najzdravija salata na svijetu - Kako se uzgaja...

Kažu da je ovo najzdravija salata na svijetu – Kako se uzgaja MATOVILAC

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uzgoj matovilca (lat. Valerianella locusta) je dosta rasprostranjen. Riječ je o niskoj dvogodišnjoj biljci sitnog i nježnog izgleda. Matovilac je  otporna, ali i hranljiva biljka. Iako je dvogodišnja biljka kratke vegetacije, najčešće se uzgaja kao jednogodišnja kultura.

Matovilac salata ima sočne zelene listove, orašast ukus, ali i puno važnih sastojaka za ljudsko zdravlje.

Matovilac nema velike zahtjeve, što se tiče zemljišta. Ono  treba biti duboko i plodno, uz pH vrijednost od 5 do 7. Najbolje će rasti na zaštićenim mjestima sa puno sunca.  Ne zauzima puno prostora pa se može  uzgajati između viših usjeva.

Pročitajte: Mizuna – Biljka koja ima ukus senfa i odlična je kao zimska salata

Sije se u rano proljeće ili na jesen, u septembru mjesecu. Zemljište  za matovilac treba da bude lagano, pjeskovito – ilovasto i krečno.  Za  metar  kvadratni potrebno je  1 – 2 g sjemena. Sijete li u redove, razmak treba da  bude 10-20 cm, a brazdu za sjeme utisnite daščicom. Jedan gram sadrži oko 1.000 sjemenki koje zadrže dobru klijavost 4-5 godina. Posijete li i starije sjeme, dvogodišnje ili čak trogodišnje, nećete pogriješiti, jer ono čak i bolje niče od svježeg.

Ima vrlo plitak korjenov sistem, pa koristi hraniva iz površinskih slojeva zemljišta (15 – 20 cm). U zaštićenim prostorima, gdje je prethodni usjev obilno đubren, često nije potrebno đubrenje. Ne preporučuje s đubrenje stajskim đubrivom ili nedovoljno zrelim kompostom, zbog mogućnosti nepoželjnog mirisa matovilca. Može se đubriti s 400 – 600 kg NPK đubriva 15:5:20 ili 12:12:17, a prihranjuje se 15 do 20 dana prije berbe sa 50 – 70 kg azota.

Matovilac je bogat vitaminom C – 100 grama sadrži 64 odsto dnevne potrebe za tim nutrijentom. Takođe, ova biljka je odličan antioksidans, čuva dobar vid jer sadrži  14 puta više vitamina A od zelene salate.

Pročitajte: Kako se gaji salata endivija?

Najpopularniji je kao salata, ali se može pripremati kao i svo drugo povrće.

Posebno se preporučuje anemičnim osobama, a zbog prisustva kalijuma i bakra dobar je saveznik i za zdravlje srca.

Matovilac nije zahtjevna biljka. Čak i niske temperature, do -15°, neće oštetiti biljku. Nije zahtijevna ni za gajenje pa je možete imati i u svojoj kući i uvijek imati svjež izvor vitamina na dohvat ruke.

Kako bi se omogućio bolji rast, ranija berba i bolja kvaliteta matovilca, gredice se mogu prekriti niskim tunelima, PE folijom ili agrotekstilom.

Zasade matovilca treba zaštititi od ptica i puževa, a posebnu treba obratiti na moguću pojavu plijesni. Od bolesti se na matovilcu mogu pojaviti bela trulež i pepelnica.

Izvor: Domaćinska kuća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI