Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img

Rđa boranije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rđa boranije nastaje djelovanjem gljivice Uromyces appendiculatus i spada u red najznačajnijih bolesti pasulja i boranije.

SIMPTOMI BOLESTI:

Pojavljuju se na svim dijelovima biljke ali su najkarakterističniji na lišću pasulja. Na licu lista nastaju žućkaste pjege koje se razvojem bolesti spajaju i zahvataju znatan deo lisne mase.

RAZVOJ BOLESTI:
Gljivica koja izaziva rdju ima složen razvoj. U proljeće se javljaju prve zaraze obično na gornjem lišću. Tokom ljeta se lako raznosi. Za brz razvoj bolesti pogoduju temperature već od 15 C.

ŠTETNOST:
Rđa ređe napada bijelu boraniju. Najviše strada pasulj, kod koga se napadnuto lišće osušuje i opada tako da stablo ostaje potpuno ogoljeno sa mahunama. Kada bolest napadne i stablo, tada dolazi do sušenja cijele biljke.

MJERE ZAŠTITE:
Preventivne mjere borbe
Treba ispoštovati bar trogodišnji plodored ukoliko je to moguće.

Hemijske mjere borbe
Upotreba hemijskih sredstava takođe daje dobre rezultate u sprečavanju pojave i širenja bolesti u toku vegetacije. Od preparata koristiti fungicide na bazi: Bakra (Nordox 75 WGKocede 2000Neoram 37,5 WG), Mankozeba (Prevent 80WP), Mankozeb+Metalaksil (Ridomil MZSupernovaAlijansa)… kao i drugi preparati koji se koriste u suzbijanju plamenjače.

Redovna i blagovremena zaštita kvalitetnim preparatima protiv plamenjače i antraknoze može se rdja držati pod kontrolom.

Izvor: agrotopvsg.rs

Pročitajte:

ANTRAKNOZA: Najopasnija bolest pasulja i boranije

Razlika između pasulja i boranije

Boranija i njene potrebe za vodom – kada i kako zalivati?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI