Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiGrad u BiH proizvodi najviše jaja u Evropi po glavi stanovnika

Grad u BiH proizvodi najviše jaja u Evropi po glavi stanovnika

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Donji Žabar, malo mjesto na sjeveru Bosne i Hercegovine, nazivaju gradom koka i jaja. Predrag Miličić, generalni direktor kompanije Agreks, pojašnjava da se u ovom mjestu proizvede najviše jaja po glavi stanovnika u Evropi

– Ovo mjesto je postalo poznato po preduzetništvu, te je u poslednje dvije decenije niklo nekoliko značajnih firmi, što je omogućilo ljudima ovog kraja da ostanu ovdje, pronađu posao i obezbijede pristojan život sebi i svojim porodicama – kaže Miličić.

Danas Donji Žabar broji oko 3.500 stanovnika. Prepoznatljiv je po peradarskoj proizvodnji, ali i po tovu junadi, trgovini, građevinarstvu, ugostiteljstvu, pa čak i ribolovnom turizmu.

Da cijela zajednica “diše” za razvoj živinarskog sektora, potvrđuje i podatak da se u Donjem Žabaru već tri godine održava i Jaje Fest, kada ovo mjesto postane centar okupljanja u Posavini. Druge nedelje u junu mjesecu, Donji Žabar predstavlja kulturu, običaje i tradiciju posjetiocima. Prethodne godine su napravili kajganu od 5.050 jaja, a ova simpatična tradicija je već privukla pažnju iz šireg regiona.

ekapija

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI