Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKako zaštiti biljke od ranog jesenjeg mraza!

Kako zaštiti biljke od ranog jesenjeg mraza!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako su rani jesenji mrazevi manje opasni u odnosu na kasne proljećne, bez obzira na sve, poljoprivrednici moraju biti pripremljeni kako bi omogućili povrtarskim, ratarskim i voćarskim vrstama da spremno uđu u zimski period i smanjili infektni potencijal iduće godine te omogućili da u narednoj vegetacijskoj sezoni daju što kvalitetniji rod.

Donosimo vam par savjeta kako da zaštitite svoje biljke od hladnoće i ranog mraza.

Niske temperature negativno utiču na osnovne fiziološke procese u biljci.

Kristali leda rastu i izvlače vodu iz ćelije, dolazi do velikog gubitka vode u ćelijama, što dovodi do njihove smrti. Pored toga, kristali leda tokom narastanja vrše veliki pritisak na zidove ćelija i probijaju ih izazivajući na taj način cepanje tkiva. Stepen oštećenja biljke mrazom zavisi od: vremena pojave mraza, intenziteta i trajanja, zatim vrste i sorte, faze razvića i stanja biljke. Mraz može nanijeti ozbiljnu štetu poljoprivrednim kulturama. Međutim, znatan dio ove štete može biti spriječen primjenjivanjem  oblika zaštite od mraza.

Zaštita pokrivanjem

Male površine i gredice je lakše zaštititi od velikih površina. Preko gredica se mogu postaviti lukovi od savitljivih grana, okviri od cijevi, drvene gajbice. Sve se može pokriti najlonom, folijama, agrotekstilom posebno proizvedenim za tu namjenu.

Pojedinačne biljke se mogu zaštititi drvenim gajbicama, vrećama, plastičnim bocama kojima smo odstranili dno i stavili ih preko biljke.

Najlon se često koristi za pokrivanje, ali ispod njega dolazi do stvaranja kondenzovanja vlage. Ne smije da se stavlja direktno na biljke , jer na mijestu dodira dolazi do propadanja biljke.

Agrotekstil ima mnogo pora kroz koje struji vazduh i vlaga. To omogućava biljci da diše, nema nakupljanja vlage. Debljina agrotekstila je različita i to utiče na težinu po površini, kao i na zaštitu od vremenskih uslova. Dobra strana je i to što ispod agrotekstila nema truljenja. Može da se koristi kao dvostruki sloj. Lak je za postavljanje.

Zaštita polivanjem

Zaštita biljaka polivanjem daće efekte kod malih vrednosti mraza. Pri hlađenju, vodena para se kondenzuje i pada kao rosa na biljke. Ovaj sloj se ledi i štiti biljke. Zalivanje treba ponavljati svakih 15 do 20 minuta.

Zaštita dimljenjem

U zaštiti od mraza može pomoći paljenje vatri na strani odakle duva vjetar i na taj način dim će biti nošen preko biljaka koje želimo da zaštitimo. Dim od vatre na koju smo polozili vlažnu slamu, sjeno, drvo, lišće ili bilo šta što sporo gori i stvara gust dim.

Zaštita malčiranjem

Biljke se mogu zaštititi ukoliko se malčiraju slamom, sjenom, lišćem, papirom.

Povrće kao što su: bob, grašak, kelj, šargarepa, luk, peršun mogu da podnesu niske temperature od -4°C  do -5°C. Međutim, ove temperature mogu da podnesu u kraćem vremenskom periodu . Cvekla i repa mogu biti oštećene na -3°C.

PROČITAJTE:

Upotreba vode za zaštitu voćaka od mraza

Šta raditi sa voćkama nakon otapanja snijega i mraznih dana?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI