Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaLjekovitost i priprema ČAJA od LISTOVA SMOKVE!

Ljekovitost i priprema ČAJA od LISTOVA SMOKVE!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Smokve (lat. Ficus carica) su od davnina cijenjeno voće Mediterana zbog osebujnog uskusa i nutrijenata koje osiguravaju.

Plodove smokve sezonski konzumiramo, no jeste li znali da su i listovi smokve ljekoviti? Sve o korištenju listova i čaja od listova smokve u ljekovite svrhe saznajte u nastavku.

Smokve sezonski sazrijevaju i na našem Jadranu te im cijena može biti poprilično visoka. Cijenimo ih zbog slatkog i bogatog okusa, a koriste se i u kulinarstvu te se često uključuju u predjela s raznim sirevima.

Ljekoviti dijelovi su plod smokve, mliječni sok, list i kora drveta.

Listovi smokve veoma su karakterističnog oblika i rijetko ćemo ih zamijeniti za koju drugu biljku. Izgledaju pomalo nalik na ruku s prstima te su ovalnog oblika, a nalaze se na debljoj peteljci.

List od crne smokve ne razlikuje se od listova nama poznatije smokve sa zelenom korom te ga jednako možemo koristiti za ljekovita svojstva

List smokve – ljekovita svojstva

Poput plodova smokve, listovi smokve pružaju brojne dobrobiti i ljekovito djelovanje našem organizmu. Osim što se mogu konzumirati sirovi, od listova je nakon sušenja moguće napraviti i čaj.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Medical Daily navode neke od dobrobiti listova smokve:

Pomažu kod prevencije dijabetesa – jer mogu povećati osjetljivost na inzulin.

Smanjuje razinu triglicerida – konzumacija listova također trenutno smanjuje

koncentraciju triglicerida u krvi i smanjuje rizik od srčanih bolesti i pretilosti.

Pomaže kod kardiovaskularnih problema – čaj od listova konzumiran na redovnoj bazi može pomoći prevenirati srčane probleme i smanjiti povišen pritisak.

Studija, provedena 2016. u Indiji i Saudijskoj Arabiji, je dokazala kako se kod štakora koji su konzumirali ekstrakt lišća smokve povećala osjetljivost na inzulin i smanjila koncentracija glukoze u krvi.

Iako se listovi smokve mogu konzumirati i sirovi, ne postoji mnogo recepata koji ih uključuju. Većinom listovi služe kao omot za razne vrste hrane poput riže i povrća, recepata s gljivama ili kao zamjena za tortilje.

Čaj od lista smokve – priprema:

Čaj od lista smokve poprilično je jednostavan za napraviti. Dovoljno je odabrati zdrave i zelene listove smokve te ih potom osušiti na tamnom i prozračnom mjestu, u hladu.

Za brže sušenje, moguće je listove izrezati na manje komadiće ili ih usitniti nakon sušenja. List od crne smokve također je poželjan za izradu čaja, a možete ga izraditi poput prethodnih uputa.

Za pripremu samog čaja treba vam:

1 šoljica vruće vode (250 ml),
1 čajna kašičica ili supena kašika sušenog čaja.

Priprema:

Jednostavno prelijte sušene listove vodom i pričekajte 10 – 20 minuta ovisno o jačini čaja koji želite pripremiti.
Preporučene dnevne doze čaja su 2 – 3 šalice dnevno, dok je čaj poželjno piti maksimalno mjesec dana u kontinuitetu.
Nakon toga, potrebno je napraviti pauzu od minimalno 2 tjedna kako bi se tijelo oporavilo, a sljedeća kura jednako snažno djelovala.

Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.

PROČITAJTE:

Recept za SIRUP od LISTOVA SMOKVE!

ČAJ OD LISTOVA SMOKVE: Uspješno rješava OVE zdravstvene probleme! /RECEPT/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI