Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaDa li je voćka koja ne izgleda lijepo zaista zdravija?

Da li je voćka koja ne izgleda lijepo zaista zdravija?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Trudimo se da izaberemo što bolje voće i povrće na pijaci i često se vodimo mišlju da je voće koje ne izgleda besprekorno zdravije.

Međutim, profesor doktor Milan Stević sa Poljoprivrednog fakulteta srušio je jedan od opšte prihvaćenih mitova – apsolutna je zabluda da je crvljiva voćka i ona koja ne izgleda lijepo zdravija.

– To može da bude tako, ali u većini slučajeva ako je jabuka oštećena, to vrlo često samo znači da proizvođači nisu primjenili adekvatne mjere zaštite ili na vrijeme. Vrlo često na istoj tezgi kod istog prodavca imate i crvljive jabuke i one koje to nisu. Ubijeđen sam da je to iz istog voćnjaka – rekao je je profesor Stević za RTS i istakao da su jagode potencijalno najrizičnije kad su ostaci pesticidi u pitanju.

– To je osjetljiva biljna vrsta koji napada veliki broj štetočina i pesticidi moraju da se primijenjuju u njenoj proizvodnji. Drugi razlog je što je jagoda najosjetljivija upravo u fazama tehnološke zrelosti, to jest neopsredno prije i tokom njene berbe. Treći razlog je njena građa. Pokožica jagode je izuzetno prijemčiva za pesticide. Ona je jako nježna i ne možemo, kao kod jabuke, kod koje imamo mogućnost da skinemo koru, ili paradajz koji možemo grublje da operemo pod mlazom vode. Kod jagode to ne možemo, a da ne povrijedimo plod – naveo je Stević.

Izvor: magazin.novosti.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI