Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKako odabrati kosilicu za vaš travnjak?

Kako odabrati kosilicu za vaš travnjak?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

KAKO ODABRATI PRAVU KOSILICU – Iako na prvi pogled kupovina kosilice ne bi trebalo da iziskuje posebnu pripremu ili znanje, iznenadićete se na koliko pitanja prodavca ovih mašina nećete imati odgovor. Da biste izbjegli gubljenje previše vremena u radnji ili još gore, kupovinu pogrešne kosilice za potrebe održavanja vaših travnatih površina, pripremili smo niz stvari koje će vam pomoći da vaš izbor bude najbolji kako za travnjak, tako i za vas.

  1. POTREBE TRAVNJAKA

Od travnjaka zavisi vrsta kosilice koja vam treba. Bilo da ga podižete od nule ili obnavljate postojeći, važno je da u prvom periodu vodite računa o kosidbi. Prvo pravilo dobrog travnjaka je redovno košenje. Kosilice koje imaju podesivu visinu točkova omogućavaju da utičete na visinu trave, a samim tim i na gustinu busena.

Gušći busen sprečava razvoj korova pa će vaš travnjak biti ujednačeniji i ljepši. Najbolji raspon koji omogućava da svako košenje bude baš onakvo kakvo je potrebno vašem travnjaku je od 2,5 do 7,5 cm. Ukrasni travnjaci su uglavnom visine oko 4 cm, ali u vrijeme ljetnje suše ili proljetnog košenja, dobro je da imate pomenute opcije koje će uštedeti novac koji biste potrošili na druge intervencije za spašavanje ili uljepšavanje vašeg travnjaka.

  1. VELIČINA TRAVNJAKA

U slučaju sa kosilicama, veličina nam govori da li će košenje trajati između 1 i 2 sata ili svega 30 minuta, čak i za velike travnjake. Ako uzmete u obzir da se ukrasni travnjaci kose 3 do 4 puta nedjeljno, itekako je bitno da vam ova aktivnost ne oduzme previše vremena.

Potrebna vam je adekvatna širina košenja za optimalno prelaženje određene površine, ali i prikladna veličina korpe za travu, koja diktira koliko puta ćete morati da prekidate posao da biste je ispraznili. Najidealniji izbor je kosilica koja kombinuje izbacivanje trave sa strane i skupljanje u korpu.

Najčešća je dilema da li modeli koji imaju i jednu i drugu opciju podjednako dobro obavljaju obe funkcije. Napretkom tehnologije, postoje modeli koji uz pomenute dvije funkcije savršeno obavljaju čak i malčiranje. To je proces tokom kog kosilica do te mjere usitni pokošenu travu da ona ostaje ispod nje, pada između stabljika i služi kao prirodno gnojivo. Ovo je zgodna funkcija ako se trava kosi svakih par dana.

  1. ODABRATI POGON

Postoje električne i motorne kosilice, a izbor uglavnom zavisi od toga da li imate dovoljno dugačak kabal za šišanje cjelokupnog travnjaka ili ne. U prilog električnoj kosilici ide izostanak izduvnih gasova, ali uz savremene tehnologije i motorne kosilice odgovaraju ekološkim zahtjevima.

Veoma važne karakteristike su kvalitet i tip motora koji kosačica ima. Preporuka za odabir motora je jedan od poznatijih svjetskih proizvođača Briggs&Stratton. Vrlo je pouzdan i uz minimalno održavanje može godinama biti srce vaše kosilice. Ono što ove motore čini posebno dobrim izborom je to što su tihi i izduvne gasove svode na minimum. Pored gurajućih, tu su i samohodajuće kosačice koje imaju vlastiti pogon i potrebno je samo da upravljate njihovim radom.

  1. TOČKOVI, KUĆIŠTE I RUČKE

Iskustvo je pokazalo da je prilikom odabira nove kosačice izuzetno važno obratiti pažnju na izradu kućišta, točkova i ručki. Samo kućište bi trebalo da bude što robusnije, od čelika, livenog aluminijuma ili čvrste plastike. Za točkove je vrlo bitno da budu s ležajevima – i radi lakoće guranja i radi otpornosti na sva opterećenja koja mogu nastati zbog eventualnih neravnina na travnjaku.

U slučaju lošeg odabira može vam se dogoditi da već nakon jedne ili dvije sezone imate mašinu kojoj će motor dobro raditi, ali će od mehaničkih naprezanja pretanko kućište početi da puca, a točkovi se rasklimati. Troškovi saniranja takvih nedostataka najčešće su finansijski neisplativi i ponovo ćete biti u situaciji da kupujete novu kosilicu. Ručke su važne jer su one vaš „volan“ kojim upravljate i njihovo podešavanje na adekvatnu visinu određuje rezultat košenja i energiju koju će vam ono oduzeti.

Izvor: wurth.rs

PROČITAJTE:

ZIMSKA BUĐ – Ova pojava uništava vaš travnjak, evo kako da je spriječite!

Da bi vaš travnjak ponovo zablistao URADITE OVO!

Farbanje travnjaka u zelenu boju!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI