Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoKako zagrijati objekte za svinje

Kako zagrijati objekte za svinje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Veliki značaj za uspijeh proizvodnje kao činilac klime u objektima za gajenje svinja predstavlja temperatura. Pojedine kategorije svinja imaju različite potrebe u temperaturi prostora.

Prasad imaju najveće zahtjeve u temperaturi, zatim tovna grla i krmače. Na niske temperature, su posebno osjetljive mlade životinje, prasad na sisi i prasad u fazi odgajivanja.

Prasadima je u prvim danima života potrebna vrlo topla prostorija. Zato se objekti za prašenje griju, ali se u svaki boks za prašenje postavljaju grijalice, kojima se vrši direktno grijanje legla. Odmah po prašenju, prasadima treba obijezbediti temperaturu u boksu 32ºC . Sa porastom prasadi temperatura se smanjuje. Zadnje nedelje dojenja treba da je 22 – 24ºC. Optimalna temperatura u objektu za prašenje iznosi 18 – 20ºC. Direktno grejanje legla se može vršiti pomoću infra lampe.

Najednostavnije i najeftinije su električne grijalice. Prostorije u kojima se krmače prase griju se elektro – kaloriferima, kaloriferima na paru, ili toplu vodu, termogenima, kao i pomoću radijatora.

Ostali objekti za priplodne životinje, nerastove, krmače u pripustu i suprasne krmače se ne greju. Odrasla grla proizvode dovoljno temperature svojim tijelima tako da se smještaju u objekte sa nižim temperaturama. U takvim objektima optimalna temperatura se postiže: pravilnom ventilacijom, brzinom kretanja vazduha, sprečavanje nekontrolisanog gubljenja toplote (preko prozora i vrata), izbor najboljeg smeštaja i upotrebom prostirke, izolacijom zidova, tavanica i podova u objektima. Ukoliko se ovim mjerama ne može postići povoljan toplotni bilans pribjegava se upotrebi dodatnog vještačkog zagrijavanja.

Izvor: domacinskakuca.rs

PROČITAJTE:

Ako smjesu za svinje pravite sami – Pazite na omjere!

Čime hraniti SVINJE da bi se brže ugojile?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI