Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoČime hraniti SVINJE da bi se brže ugojile?

Čime hraniti SVINJE da bi se brže ugojile?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako svinje ne dobijaju na težini onoliko brzo koliko želite, trebalo bi da im smanjite unos vlakana, a da povećate u prehrani unos masti i šećera. Odabir pravih izvora proteina i žitarica takođe je važan element koji povećava težinu svinje. Osim što ćete napraviti pravilan izbor prehrane, održavanje njihovog zdravlja i udoban smještaj podstaćiće njihovo debljanje.

Kako je za varenje vlakana potrebno više energije, svinja će da potroši više kalorija jedući vlakna, nego što bi potrošila jedući hranu koja ih ima manje. Drugim rečima, ishrana hranivom sa visokim sadržajem vlakana smanjiće količinu kalorija koja svinja apsorbuje i pretvara u masti. Zato izbjegavajte da hranite svinje sojinim ljuskama, pšeničnim ostacima i destilovanim suvim i topljivim žitaricama.

Svinji je potrebno da dajete hranu koja ima visok sadržaj masti. Masnoća u hrani za svinje dolazi od peradi, loja, biljnih ulja ili mješavine životinjskih i biljnih masti. Nahranite je onom hranom sa visokim udelom masti koja će joj biti najukusnija, a vama biti finansijski najisplativija.

Jogurt i mlječni proizvodi su takođe namirnice koje mogu da povećaju masnoću kod svinje.

Obrok od sojinog ulja je jedna opcija. Ukoliko kombinujete sojin obrok sa prehranom sa kukuruzom osiguraćete da svinja ima dobro izbalansiran nivo aminokiselina.

Šta god da odaberete od zrnaste hrane, 50% ishrane bi trebalo da bude žuti kukuruz. Ostatak prehrane može da bude mješavina ječma, pšenice i šećerne trske. Hranite je različitim mješavinama žitarica i posmatrajte šta joj se najviše sviđa, pa tu mješavinu na kraju odaberite kako bi što prije povećali težinu svinje.

Povećanjem količine hrane trebalo bi da se poveća i unos hranljivih materija. Ipak, može da se desi da svinji nedostaju samo određene hranljive materije, što može da vam kaže veterinar na osnovu uzorka krvi i analize nutrijenata, kao i da vas posavjetuje koji dodaci mogu to da isprave. Adekvatan unos hranljivih sastojaka pomaže svinji da što efikasnije apsorbuje kalorije.

Vitamin B12 važan je dodatak prehrani svinje. On može da pomogne poboljšanju unosa hrane, kao i smanjenju nivoa stresa i sprečavanju bolesti kod  svinje. Injekcije B12 su najbolji put. Razgovarajte sa veterinarom o tome koliko B12 vitamina  je potrebno vašim svinjama.

Dodajte vodu u hranu. Kad je hrana za svinje vlažna, biće mekša i svinja će je laše progutati. Takođe, svinji je potrebno davati raznovrsnu hranu jer, kao i ljudi, i njima dosadi da jedu istu hranu iznova i iznova, što se odražava i na količinu hrane koju će pojesti.

Jako je bitno da vam svinje budu zdrave i u tom smjeru treba im pomoći da se reše parazita, koji kradu hranljive i kalorijske materije od njih. Za to vam nije potreban veterinar, osim da se posavjetujete koji preparat treba da koristite, a preporuka je da se čišćenje od parazita radi svaki mjesec.

Redovno iznošenje izmeta iz objekta gde svinje borave, te održavanje higijene objekta je takođe od velikog značaja za njihovo zdravlje i težinu.

Izvor: WikiHow

PROČITAJTE:

Surutka u ishrani svinja umanjuje troškove

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI