Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako spriječiti da krompir proklija i postane mekan

Kako spriječiti da krompir proklija i postane mekan

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Poznato je da proklijali krompir nije dobar za jelo, odnosno za zdravlje, pa vam predstavljamo najjednostavniji mogući način da to spriječite.

Naime, krompir je namirnica koja bi trebalo da se čuva na suvom i tamnom mjestu, poput podrum ili garaže, ali nemaju svi mogućnost da pravilno skladište krompir. Ako se krompir nalazi na svijetlom i vlažnom mjestu, on počinje da klija i brzo gubi svoju čvrstu teksturu i prepoznatljiv ukus. Ali postoji jednostavan način kako ćete to spriječiti, a potrebna vam je samo jedna jabuka, prenosi Lifehacker.

Sve što treba da uradite je da u svoju gajbicu ili vreću s krompirom dodate jednu jabuku i to u sredinu. Jabuka proizvodi i ispušta etilen, prirodni gas koji sprečava nastanak korena i proklijavanje krompira. Međutim, jabuke takođe utiču na prebrzo sazrijevanje drugog voća i povrća pa ih treba čuvati dalje od njih.

Krompir koji se čuva s jabukom ostaje čvrst i bez klica čak i nakon osam nedelja, za razliku od krompira koji se čuva bez jabuke; a oni su „uglavnom mekani, naborani i tužnog izgleda.“ Zato dodajte jabuku i krompir će vam mnogo duže trajati.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI