Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako mudro iskoristiti (ne)povoljne vremenske prilike na vrtu

Kako mudro iskoristiti (ne)povoljne vremenske prilike na vrtu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Izuzetno je kišno ljeto ove 2020. godine. To je s jedne strane odlično za mahunarke, koje vole takvo hladnije i kišnije ljeto. S druge strane, jako je nepovoljno vrijeme za paradajz jer je vlaga glavni razlog širenja gljivičnih bolesti, a pogotovo plamenjače u ovo doba godine. U svakoj situaciji možemo naći ono pozitivno i naći načina kako da to okrenemo u svoju korist – a poenta vrtlarenja u skladu s prirodom je ne boriti se s prirodom ili pokoravati je, nego iskoristiti sve posebnosti, osluškivati i pratiti ritmove prirode s ciljem da imamo što manje posla (i više radosti i obilja u vrtu ).

Sadnja

Ako vam je ostalo neresađeniog radiča i kupusnjača, upravo ovo je idealno vrijeme za sadnju – sad će kiša 2 dana sve zalijevati. Dobro će doći prazne pomalčirane gredica nakon graška i češnjaka upravo za to. Pored toga možete presaditi još i mnoštvo nevena, cinija i kadifica, kao i većih grmova u cvatu – pa koliko god kiša i izazivala ljutnju, sad će barem poslužiti da se sve jako dobro primi. I tako smo najbolje iskoristili kišno razdoblje –  u nekim normalnim uslovima danima bi sve zalivali  po vrućinama, o presađivanju velikih rascvalih grmova mogli bi sanjati… a eto, nakon ove obilne kiše više nećemo imati posla s presađenim biljkama.

Evo savjeta za presadnju radiča: Kao i kod svih salata, da bi se što bolje primio, skratite mu lišće i korijenje. Koliko se to možda činilo invazivno, ovako će se puno prije i lakše ukorijeniti te puno prije potjerati novo lišće.

Izvor: biovrt.com

PROČITAJTE:

Kiša i pljuskovi pred nama: Objavljena prognoza za vikend u BiH bit će i 12 stepeni

Pet vrsta povrća koje se sadi u kasno ljeto?

Koje povrće možete sijati/saditi u AVGUSTU!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI